TW
0

M'ha cridat l'atenció aquest títol que dóna nom a un esdeveniment que ha tingut lloc en un dels nostres pobles de Menorca. No ha estat casualitat trobar-m'hi, però n'he tret molt bona lliçó. Dues hores d'un divendres fosquet d'estiu i més de quatre-centes persones escoltant tres experiències «singulars», omplint l'església parroquial de gom a gom. Una idea genial digna de repetir i d'imitar, la realització de la qual bé ha merescut l'aplaudiment entusiasta de tots els assistents.

Tres experiències que ens han contagiat els valors de la iniciativa, la constància, la lluita i l'esforç per tirar endavant un projecte i, sobretot, la projecció de tota una vida, també en moments no favorables i enmig de situacions adverses. La presència i els constants aplaudiments han estat un reconeixement públic del que significa la superació personal quan la discapacitat n'és un impediment, la perseverança en una acció educativa i la valentia d'obrir-se camí enmig de la crisi, ofereixen cultura i estimació a les pròpies arrels.

Així ho han presentat quatre joves, un noi i una noia sords de naixement i dues noies amb carrera universitària acabada, més un mestre per vocació que, en el seu recorregut, han posat de manifest que hi ha valors personals i socials que són dignes de posar-se en rodatge i fer de la seva sembra l'inici d'un fruit assegurat. I els fruits ja hi són, hem quedat meravellats de com van aconseguint-se. Tots hem agraït molt veure com és possible sortir-ne bé de situacions complicades quan hi ha l'esforç personal, les decisions valentes i la professió viscuda com a vocació en favor dels demés.

Escoltant la seva exposició i admirant el seu testimoni, hem après que hem d'estar molt atents a les persones, ja que hi ha discapacitats invisibles, com és la sordesa, que no apareixen tan clares com el bastó d'un cec o la cadira de rodes d'un invàlid. La paraula «discapacitat» pot enganyar molt perquè tots tenim mancances i, al mateix temps, capacitats. Hi ha molts recursos a l'abast. Ha quedat clar que sempre i, especialment en situacions de crisi, «si no lluites perds, però si lluites, pots guanyar».