TW
0

Avui, penúltim dia de setembre, és la festa de Sant Miquel, un dia molt lligat a l'arribada de masses d'aire molt inestables, tal com asseguren els refranys, sempre per a tots els gusts: la pluja per Sant Miquel, tres dies envant, tres dies enrere, mai no es queda en el cel, si per Sant Miquel no plou, al pagès li entra el dol, tramuntana per Sant Miquel, s'enduu l'aigua del cel... A Menorca, antigament, per Sant Miquel tenien lloc les llogues dels missatges i altres treballadors del camp. La festa dels personals i intransferibles agents de seguretat, els Angels Custodis, també afecta els gabriels i rafels.

LA CORDONADA DE SANT FRANCESC.És a punt d'entrar l'octubre i la gent del camp espera el nou mes amb tota la intensitat d'un any que comença. Divendres que ve, dia 4, arriba Sant Francesc d'Assís, antiglobalitzador i patró dels ecologistes, dels pobres, dels comerciants i dels sastres. Diuen que a la mar hi haurà gran maror; uns anys sí, i altres no. De Sant Francesc és famosa la seva «cordonada», que sempre mostra el seu poder destructiu.

PER SANT FRANCESC MADUREN LES MAGRANES.I les figues tardanes o els codonys. De sabor molt aspre, astringent, es couen per fer-ne unes delicioses confitures casolanes. A Menorca, un codony també és una persona capclosa, curta d'enteniment. Hi ha un refrany que diu es codony madurarà, i es pèl li fugirà. Significa que una persona jove, quan no té el seny complit, per la seva poca edat, encara té esperances de que qualque dia en pugui cobrar.

EL SOL DEL CODONY.El sol de finals de setembre i principi d'octubre és conegut com a sol del codony, tot fent referència a un estiuet que va donar peu fins i tot a una pel·lícula de Víctor Erice que reflecteix el procés de maduració dels codonys i el pas dels dies i dels mesos. La lluna nova de dissabte que ve, dia 5, Dia Mundial dels Professors -el girant serà a les 2 hores i 36 minuts- propiciarà molts canvis. Una lluna molt adequada per llaurar la terra i preparar els sementers. Segons els almanacs ens ha de dur tramuntana i tempestes.