TW
0

Les famílies hem estat tradicionalment un sector poc considerat dins l'àmbit educatiu: òbviament no som presents dins les aules, però allò que s'hi esdevé, allò que passa als nostres fills i filles dins les quatre parets de l'escola és preocupació primordial dins l'àmbit familiar. Hem de superar l'època en què massa famílies deixaven la responsabilitat de l'educació a les escoles i hem de prendre un paper actiu en tot el que fa referència a l'educació dels nostres fills i filles.

És per tot açò que la participació a les passades Jornades d'Estiu organitzades per MenorcaEdu21 va ser per al sector de les famílies doblement significatiu: pel que tenia d'inici d'un nou rol més actiu i participatiu dels pares i mares i perquè hi tinguérem l'oportunitat de plasmar les nostres preocupacions i, sobretot, les nostres propostes de millora.

El primer que constatàrem fou la manca de cultura de comunitat educativa. Els pares i mares ens trobam amb tota una sèrie de barreres a l'hora de comunicar-nos amb l'escola. No parlàrem en el debat de la mera recepció d'informació, sinó de la comunicació activa, del poder proposar aspectes de millora, de poder transmetre les preocupacions i els punts de vista de les famílies i, òbviament, ser-hi escoltats i tinguts en compte.

Però, com podem augmentar la nostra participació com a famílies? Al debat hi sortiren moltes propostes. Des de la creació de plataformes per a l'intercanvi de qüestions prioritàries a la dinamització de les APIMES que haurien de potenciar les relacions entre elles per tal de compartir models de gestió. També, si volem tenir un coneixement real i seriós del fet educatiu, necessitam conèixer els Projectes Educatius dels centres dels nostres fills i comptar amb indicadors d'avaluació que ens permetin seguir-ne el desenvolupament.

Pensant en el dia a dia dels nostres fills, debatírem sobre els horaris escolars, no només pel que fa a la seva extensió, sinó sobretot pel que fa a la seva rigidesa. Massa hores asseguts, amb horaris poc flexibles, amb una repetició de dinàmiques monòtona i poc motivadora. Davant açò, consideràrem la flexibilització dels horaris en totes les etapes com a prioritària. Per què a cada hora han de canviar d'assignatura? Per què aquestes han de desenvolupar-se sempre en el mateix espai? Per què no es pot sortir de l'aula a aprendre a la natura o a l'entorn urbà?

Un altre aspecte que preocupà les famílies fou el pas d'una etapa a una altra, especialment pel que fa a la transició de la Primària a la Secundària. Els nostres infants baraten de forma abrupta les metodologies d'aula, la relació alumnat-professorat, l'atenció rebuda… La suavització d'aquest canvi d'etapa es considerà, per tant, essencial.
Capítol especial fou el de l'educació primerenca:

L'accés a l'educació és un dret bàsic per a infants i joves, i en aquests moments l'escola ha d'esdevenir, a més a més, el lloc per garantir la igualtat d'oportunitats i compensar les desigualtats socials. Constatant la invisibilitat i indefensió dels infants d'edat primerenca en famílies que viuen amb precarietat, es fa més urgent que mai afavorir polítiques socials d'infància que facilitin l'accés a l'escolaritat.

Com a pares i mares necessitam que les escoles d'educació infantil siguin recolzades per part de l'administració per seguir oferint-se com espais privilegiats per a la socialització de la criança, on puguem compartir dubtes i vivències amb els professionals de l'educació.

Així mateix, i sensibles a les particularitats de ritmes en aquestes primeres edats, consideram important que els serveis educatius a la primera infància siguin flexibles i respectin els temps d'infants i famílies.
A la vegada, també és important tenir en compte que, a part del dret a l'escolarització el valor d'una criança en família hauria de ser un dret reconegut i sostingut socialment per aquelles famílies que elegeixen gaudir d'un temps de criança més perllongat.

En conclusió, les famílies demostràrem en les passades Jornades d'Estiu que és molt l'interès i la preocupació per l'educació dels nostres fills, que tenim moltes coses a dir i a aportar i que volem continuar fent-ho des de totes les plataformes al nostre abast. És per açò, que assitirem a les Jornades de Tardor quer es celebraran a Es Mercadal amb la il·lusió de participar de forma activa i crítica en les propostes per a un pacte educatiu a l'illa.