TW
0

No totes les coses s'han de mesurar principalment pel seu valor econòmic. La bellesa del paisatge, la història d'un jaciment talaiòtic, la pràctica d'un esport guarden molts més valors i per moltes persones més importants que la seva traducció en economia. Però no estan al marge de la generació de riquesa, i menys a una illa que vol convertir el paisatge, el patrimonio arqueològic i l'esport a l'aire lliure com a part del motor de la recuperació i del que se'n diu «model» turístic.

El Consell negocia acords amb els propietaris dels jaciments que es volen incloure en la declaració de Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO. És una passa necessària. Tenim moltes possibilitats d'aconseguir la declaració, perquè la riquesa arqueològica és impressionant. Però s'han de dur a terme algunes accions que convé posar ja damunt la taula.

Noticias relacionadas

No basta el conveni amb els propietaris perquè permetin les visites sinó que s'ha de millorar l'accés i s'ha d'ordenar la zona del jaciment. Això significa que s'han d'acondicionar els camins i les carreteres que condueixen fins el monument i s'han d'habilitar aparcaments.

Els projectes de reforma de la carretera general que promou el Consell inclouran la millora dels accesos als jaciments que s'hi troben a prop. No es tracta de planificar més «rotondes» però sí eixemplar camins, i obrir espais nous com aparcaments. Amb el mínim impacte possible, però amb una actuació suficient perquè permeti la visita a un monument declarat Patrimoni de la Humanitat.

Molts d'aquests monuments podrien continuar essent només pels nostres ulls si prescindim del seu valor econòmic. Si volem que serveixin per a la recuperació de la crisi i que es converteixein amb producte turístic haurem, d'acceptar alguna transformació. Tothom d'acord o encetam el debat de sempre?