TW

La mesura emprada és desigual segons calculem persones o màquines. Mentre davant el nombrós número de santjoaners vinguts de fora de Ciutadella són tot escarafalls, i no es deixen de sentir manifestacions angoixoses perquè amb la massificació les festes de sant Joan han deixat de ser familiars, el sentiment davant l'allau de cotxes que tenim a l'estiu és diferent, és d'acceptació i de positivitat, per la qual cosa només demanem que les administracions públiques facin front als reptes del tràfic rodat amb pragmatisme, exigint que facilitin la cosa a les màquines en rodes amb carreteres, vials i pàrquings els més amples possible. Mentre tenim ganes de rebre a cops de puny i bufetades als mallorquins i catalans que arriben amb vaixell i avió per les festes, als cotxes els hi posaríem catifes de seda vermelles bordades d'or i plata.

Tanmateix l'adoració a l'automòbil no té ni cap ni peus. És el mitjà de transport que més impactes provoca, que més car resulta i el que més energia consumeix, provocant alhora contaminació. Malgrat les avantatges que té per trajectes específics que no són coberts per cap línia pública de transport o per recorreguts que per motius d'urgència s'han de fer a una gran velocitat, presenta molts inconvenients, que deriven principalment pel seu ús generalitzat i desproporcionat, el qual provoca congestió i malbarataments, d'espai sobretot.

Noticias relacionadas

El Consell Insular de Menorca davant la massificació que es dóna puntualment (dues, tres setmanes a l'any?) en els pàrquings de les platges i al far de Punta Nati ha optat per la via ràpida sense comptar fins a deu ni sense demanar si el problema es resol amb més del mateix i si el remei pot resultar pitjor que la malaltia. Sigui com sigui, però, el que no és perdonable és la vulneració de l'imperi de la llei. Totes les administracions estan subjectes als procediments i terminis que marques les normatives i un polític mai hauria ni de voler ni de permetre que siguin saltats. O és que només són els catalans els qui estan obligats a acatar la Constitució?

L'alienació pel cotxe és profunda, però cal emprar el sentit comú per molt encegats que estem per l'adoració a aquest Déu. ¿Les persones que van fins els pàrquings de la costa hi van perquè volen anar a la platja que es troba a les seves proximitats per fer-hi un bany i passar una estona agradable o perquè senzillament només hi volen aparcar? Em sembla que la resposta és òbvia: per la cala i el bany. Té sentit idò ampliar pàrquings quan l'important és la qualitat de l'arena i de l'aigua de mar que s'oferta a l'estiuejant? Els metres de platja, a diferència dels estacionaments, no són ampliables i la gent no pot estar acaramullada una damunt l'altra. Per açò, la resposta a una excés de demanda com aquesta no pot ser, per tant, la fàcil d'ajudar als cotxes perquè no són aquests els que demanden platges polides i agradables sinó les persones. Sincerament trobo que és un disbarat ampliar els pàrquings quan aquests arriben a sobrepassar la capacitat de càrrega dels seus arenals. És una autèntica enganyifa als nostres turistes. A més a més, és en aquests moments de crisi un malbaratament dels esquifits recursos públics que ara disposem i representa una esgarrapada més al nostre paisatge.

Ha estat una llàstima que no s'hagi encarat el problema amb una mica més d'imaginació i amb voluntat de fer pedagogia. Aprofitant les noves tecnologies és perfectament viable un lloc web que proporcioni minut a minut, permanentment actualitzat, les condicions en què es troben cadascuna de les platges de Menorca, no tant sols l'estat i número d'ocupació de banyistes sinó també l'estar de mar, del vent, l'existència de borns, etc. D'aquesta manera, amb la informació obtinguda d'aquesta web, el banyista es podria desplaçar a la platja, a peu, amb cotxe, bicicleta o transport públic, amb coneixement de causa i no a la babalà. Amb l'entorn natural i el turisme l'ètica que caldria seguir és la de la prudència i l'honestedat.