TW

Al final de la Guerra Civil, centenars de mestres foren afusellats, milers van ser represaliats, depurats i separats del seu magisteri. Per què tant d'odi contra els mestres? Perquè eren en bona part la llavor dels valors republicans. Adoctrinaven? No, aplicaven una pedagogia contra la por, la ignorància, l'estultícia...

Noticias relacionadas

Al final de la Dictadura, els moviments de renovació pedagògica, guanyant espais de llibertat sota el franquisme, foren llavor de democràcia i després, durant dècades, el compromís de molts ha caminat cap a la normalitat escolar, arrelada en la nostra cultura i la llengua catalana. D'uns mesos ençà, però, la Fera Ferotge envest violentament contra aquests valors per ferir-nos allà on pugui fer més mal: ràdio, televisió, premsa i, per suposat, l'escola, tot imposant un espanyolisme centralista de dreta extrema que nega el dret de ser a la resta.

A finals d'aquest agost es presentarà a Menorca el document del Pacte per l'Educació: un esforç enorme d'anàlisi i propostes; una aposta decidida pel diàleg, mà estesa a la millora educativa, que bé mereix una acollida àmplia, en positiu. Cap govern responsable mai del món giraria l'esquena a una proposta tan generosa. Una societat mesura la seua qualitat democràtica per la valoració i estima dels seus mestres.