TW

Ja no hi ha apagades de les bones. Sí aquelles micro de dècimes de segon que fan dubtar sobre si ha estat una incidència elèctrica o de la nostra percepció òptica. I fins i tot d'uns quants segons, que apaguen la televisió i obliguen a tornar a posar en hora els rellotges. Però importants, severes, de xurreti a la nevera i pa amb formatge per dinar, no n'hi ha. Abans no era difícil pensar que una ventada com la de dimarts (amplificada per la moda d'avisar, alertar i detallar totes les inclemències meteorològiques) hagués provocat apagades. Però les espelmes i llanternes van continuar a la reserva inactiva. Bé per Endesa.

Noticias relacionadas

L'electricitat no deixa mai de fluir. I els endolls no deixen mai de funcionar. Ai, els endolls, tan nostres. Trobar un lloc de feina discret i net a un cunyat o un nebot ha estat pràctica comuna de diferents generacions, territoris i ideologies. Borses de personal, interins, oposicions, comissions de servei, han estat terreny abonat per a injustícies laborals de baixa intensitat, sempre disposades a nodrir una administració inflacionària de personal en determinades parceles. El càrrec de confiança és la versió institucional, en obert, descarada, de l'endoll, del repartiment de feines a propers.

El vendaval de crisi, corrupció i descrèdit de la classe política sí que ha alterat, en aquest cas, el fluxe elèctric. Ara els endolls són molt més sensibles, amb no res hi ha espurnes. No fa falta posar-hi dos dits. Amb una sospita de xanxullu ja salta el diferencial de la controvèrsia. Sorprèn, per tant, que amb tot el que ha passat a l'educació balear encara s'intentin fer mangarrufes a aquesta conselleria, encara que es puguin considerar light. Sembla mentida. El pitjor de la cosa no és que siguin malvats, que emprin eines públiques per beneficiar el seu partit, que ja és reprobable i nociu per a tercers. El pitjor de tot és que no entenguin el que passa al món, que no acabin mai d'entendre com han canviat les coses. No se'ls encenen els llums respecte al que demana la societat. I això sí que és una apagada endèmica preocupant.