TW

Avui comença el febrer, sempre curt de dies, però poc avisador del temps fred i variable. Demà és la Candelera i si el fred no li va davant, li va darrere. Enguany segur que a davant. I també suposam que darrere, ja que les previsions són de pluja i ruixats hivernencs. De moment, hem començat el febrer, que té fama de mentider per la seva inestabilitat o potser perquè li falten dies. Hem consultat almanacs i calendaris i la majoria coincideixen amb els pronosticadors del temps: l'ambient que s'apropa continuarà fred.

SI LA CANDELERA PLORA, L'HIVERN ÉS FORA. Però tant si plora com si riu, lluny és l'estiu. Amb el febrer curt, pitjor que turc, arriba la patrona de les candeles. Els refranys de la Candelera desborden l'àmbit local, comarcal o regional i s'estenen per tot Europa. Existeixen els mateixos -o molt semblants- en llengua portuguesa, francesa, gallega, castellana, basca, italiana... La Candelera, en aquest sentit, és internacional. Actua de patrona dels electricistes. Totes les poblacions de la Mediterrània creuen en els indicis de la Candelera. El temps que faci tal dia com demà serà el temps a la inversa que farà la resta de l'hivern.

Noticias relacionadas

SANT BLAI GLORIÓS, QUE ENS CURA LA TOS. Dimarts que ve, dia 3, se celebra Sant Blai i per Sant Blai convé cavar l'all. I també sanar els porcells i posar lloques. Encara sereu a temps de fer llenya, perquè no tot el fred ha vengut. Diu el refrany que per Sant Blaiet, quinze dies més de fred. Preparau caramels i regalèssia. Sant Blai protegeix del mal de gargamella i també els caçadors i l'invoquen en aquells casos d'infants que tenen dificultat per començar a parlar. Dimecres, dia 4, tendrem lluna plena a les 0 hores i 9 minuts de la nit.

SI PER SANTA ÀGUEDA PLOU, QUARANTA DIES MÉS D'HIVERN. També diuen que si hi ha boira baixa, hi haurà calabruixada. Coincidint amb Santa Àgueda, dijous, s'ha de sembrar l'alfàbrega. Protegeix dels incendis i es comença a podar la vinya. També és adequat sembrar tomatigueres. Podreu sembrar tota casta d'herbes aromàtiques. Les gallines, quan el dia comença a allargar-se, ponen més ous.