TW

Bona notícia: el Ministeri de Sanitat acaba d'anunciar que la vacuna contra el pneumococ estarà disponible, gratis, per a cada bebè d'Espanya, a partir del 2016. Gràcies! Feia més de deu anys que esperàvem aquesta notícia. Però fa oloreta.

Aquesta vacuna ofereix una protecció efectiva contra les infeccions provocades pel bacteri pneumococ, en especial la meningitis per pneumococ, la malaltia invasiva per pneumococ i la pneumònia per pneumococ. També ofereix protecció contra algunes formes d'otitis i de sinusitis.

Els consellers de sanitat de les Comunitats Autònomes, reunits el passat 14 de gener al Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, al Ministeri de Sanitat, van acordar d'incorporar la vacuna contra el pneumococ al Calendari comú de vacunes infantils, van acordar de finançar-la, i van acordar que la vacunació es faria efectiva durant els transcurs de 2016.

Aquest Calendari comú es una mena de mínim de vacunes que hauria de rebre tot bebé que sigui a Espanya, i gratis. El calendari de vacunes infantils de les Comunitats coincideix amb aquest Calendari comú, però pot afegir alguna vacuna segons la necessitat en salut de la Comunitat, o pot canviar l'edat d'administració d'una vacuna, també d'acord a la necessitat.

Segons aquest Calendari comú, la vacuna contra el pneumococ s'haurà d'aplicar als 2, 4 i 12 mesos d'edat. Aquesta pauta segueix la recomanació de l'Associació Espanyola de Pediatria (aeped.es) i és igual a la pauta que s'aplica a França i al Regne Unit.

És una bona notícia perquè les vacunes són més que necessàries, són imprescindibles per a la bona salut infantil i, en conseqüència, de la comunitat. Són prou segures i eficaces, i ara la vacunació gratuïta contra les infeccions greus que pot provocar el pneumococ és una notícia benvinguda. Però dic que fa oloreta perquè tenim l'antecedent, vergonyós, de Madrid.

La Comunitat de Madrid, en 2006, va començar la vacunació gratuïta i massiva contra el pneumococ, tot i que aquell any l'esmentat Consell Interterritorial recomanava de vacunar només a un reduït col·lectiu de fiets en risc. La popular Esperanza Aguirre i Gil de Biedma, comtessa de Bornos i grande de España, era llavors la presidenta de la Comunitat.

Noticias relacionadas

La gratuïtat de la vacuna la van anunciar amb bombo i platerets, i molts van omplir-se la boca amb paraules grandiloqüents, i van parlar de bebès superprotegits.

Però la generositat popular a Madrid va durar poc: al juliol de 2012, la mateixa Esperanza Aguirre, que continuava com a presidenta de la Comunitat però que hi renunciaria el mes següent, li va treure a la vacuna la condició de gratis, i d'ençà de llavors «qui la vulgui que la pagui», i costa 76,34 euros cada dosi. Qui va dir que sí després diu que no, i se'n va tan tranquil·la.

Durant el temps en què van administrar gratis la vacuna, la ciència va poder observar una disminució considerable del nombre de casos d'infecció greu per pneumococ. Però d'ençà de 2012 s'observa que un 30% del bebès de la Comunitat de Madrid ja no estan protegits contra el pneumococ.

Aquest antecedent demostra que les vacunes infantils, de les quals depèn una bona part de la salut infantil, també és matèria per a la maniobra política, oportunista.

Ara, en 2015, fan promesa que la vacuna contra el pneumococ serà gratis a partir del 2016. Hem d'observar que 2015 és any electoral, i que els càrrecs que ara prometen la vacuna gratis ja no seran al càrrec quan aquesta promesa hagi de fer-se realitat.

Prou sabem com és de fàcil prometre allò que un altre hauria de complir, si ho vol. I prou sabem que hi ha hagut promeses electorals que van quedar en un no res.

bello.cat / jordibell@gmail.com