TW

El professor Francesc Florit Nin, col.laborador i signant habitual a les pàgines d'Opinió del MENORCA l «Es Diari», va penjar el dia 29 de gener a Twitter un comentari en el que afirmà: «El diari Menorca m'ha retallat - censurat un article que publica avui» i aportava el link del seu blog Prova de lletra on es podia llegir l'article.

Aquesta crítica ha suscitat una controvèrsia a les xarxes socials i també un assenyat article de l'escriptor Joan Pons, que amb el titular «Censura» vam publicar aquest passat diumenge a la seva llegida secció setmanal «Pedraules».

Però els fets són ben senzills i cal explicar-los.

Florit Nin coordina el col.lectiu Acció Cultural de Menorca, que disposa de secciò pròpia a l'espai d'Opinió del Diari, on adesiara hi publica algun article. Mai se'ls ha retallat res. En el cas concret que ha provocat la polèmica, va remetre un escrit en el que explica i comenta la presentació, a Ciutadella, d'un informe sobre l'Educació de Balears.

Per a no demorar la seva publicació, es va incloure a l'edició del divendres, el mateix dia que es presentava aquest estudi; un acte que té cobertura informativa a les pàgines de Local.

Atès que el text és llarg, es va ajustar a l'espai disponible, sempre amb criteris professionals, i sense que perdi el seu sentit; però en cap moment amb ànim o voluntat de censura.

Es el que es fa habitualment amb escrits massa llargs. De fet, gairebé cada dia surt una nota en aquesta secció on explicam als lectors que el Diari es reserva el dret a extractar les cartes que superin un foli d'extensió.

Aquesta és la realitat i no altra; i no hi ha hagut, per tant. la intencionalitat de censura que ha volgut veure, deduïr o extreure'n l'autor. Es cert que podíem haver-ho indicat a l'afectat, de la mateixa manera que Francesc Florit Nin, abans de difondre les seves acusacions podia haver-se posat en contacte amb la Redacció i li hauríem explicat sense problemes allò què havia succeït.

Tal com vaig tenir l'oportunitat d'exposar al Sopar de Sant Antoni d'enguany. «aquest Diari dona veu a les seves pàgines d'Opinió a més de 70 col.laboradors fixes, de tots els colors i ideologies, i rep cada dia una mitjana d'entre quinze i vint cartes al director». Avui vull afegir que el MENORCA l «Es Diari» dedica entre quatre i cinc pàgines diàries per a donar sortida al gran volum d'articles, escrits, cartes i textos que arriben a la Redacció. Un fenòmen que diu molt a favor dels menorquins, en un moment en que, amb les noves tecnologies digitals, els IPhones i les tablets, l'escriptura tradicional es veu amenaçada.

També vull assenyalar que no hi ha veus còmodes o incòmodes en aquest Diari. Són diferentes valoracions, opinions i visions entorn d'uns mateixos temes que cadascú analitza des de la seva formació i la seva pròpia concepció del món. Tothom pot exposar lliurement els seus plantejaments, i Florit Nin ho sap perquè aquest Diari ha acollit i publicat centenars dels seus textos, sense censures ni cap retallada.

Amb el ferm compromís de ser «el Diari de tots», obrim cada dia les pàgines a moltes veus i opinions -des des posicions crítiques i molt diverses- per a recollir la pluralitat i la riquesa de la societat menorquina.

Els límits que aplicam són el respecte a les persones, a les idees i la tolerància per a convertir aquestes veus tan diferentes en un gran diàleg enriquidor i profitós per als menorquins des de la saviesa, la discrepància i l'experiència que por aportar cadascú. Les regles de joc de les pàgines d'Opinió del MENORCA l «Es Diari», són les mateixes per a tots els col.laboradors, i no inclouen la censura; ben al contrari, la nostra posició editorial és a favor de la llibertat d'expressió i el lliure debat de les idees.