TW

Menorca ha de millorar la capacitat d'atreure persones, i alhora ha de millorar la capacitat de retenir les persones que li interessen. Retenir la persona que interessa és cosa de tots, autoritats i comunitat, perquè si se'n va, ai!, tothom perd.

Dic això perquè fa dues setmanes, el 5 de febrer, llegia en aquest periòdic que un grup de mares de Ciutadella va organitzar-se per demanar millores a la pediatria de Canal Salat perquè no troben prou espais a les agendes del dia. És una demanda prou justificada i prou comprensible.

I el dia 6 vaig llegir que l'autoritat sanitària responia, amb un punt d'arrogància, per justificar-se, per fer-nos creure que tot està bé i que aquelles mares estan equivocades. No donava una explicació raonable, ni fonamentada en la realitat, ni hom veia voluntat d'assumir responsabilitat.

Veig amb tristesa que les coses no canvien gaire, que el polític mira de justificar la pròpia incompetència intentant de demostrar que la víctima és en realitat el culpable.

La veu oficial deia que ja hi va haver una convocatòria per tal de cobrir, amb un professional titulat, la vacant de pediatria de Canal Salat. Fóra bo de tenir present que era una convocatòria per cobrir la vacant amb caràcter interí, no pas definitiu, i que les bases de la convocatòria establien un període de prova de tres mesos, durant el qual qualsevol de les dues parts podia desfer el nomenament. També s'ha de tenir present que les bases i els requisits de la convocatòria no depenen de Menorca, sinó que són dictats de Palma.

La convocatòria, del 20/5/14, diu clarament que la feina és per a la pediatria d'ambulatori de Canal Salat. No diu res de l'hospital. Només va haver-hi dos candidats, efectivament, un dels quals, però, va quedar descartat perquè no va presentar la titulació requerida: aquest sóc jo.

I després va passar el que ha passat, i qui havia de quedar-s'hi vet aquí que va marxar. Tal vegada caldria preguntar-se per què, ja que no és la primera vegada que passa. Segurament n'hi haurà que han fet cosa perquè se'n vagi, i aquests en són culpables. I tal vegada n'hi haurà que no han fet prou perquè s'hi quedi. Sigui com sigui, tothom ha perdut.

Noticias relacionadas

Retenir és igual de necessari que atreure, que convocar, que contractar. De res val fitxar algú si després ningú se n'ocupa, si ningú mira de retenir-lo, d'agafar-lo. Menorca mira d'atreure turistes, però no fa gaire per atreure i retenir les persones que realment necessita, siguin professionals, siguin d'altres.

Aquella convocatòria va aconseguir de convocar tan sols dos candidats, i només un de vàlid. Cal preguntar-se per què. Trobo que ha estat perquè no li van fer gaire difusió, tot i que «ancha es España», i perquè els requisits de currículum no s'adequaven a la realitat de Menorca ni a les necessitats específiques de la plaça per cobrir.

És a dir, tèoricament hi havia la voluntat oficial de contractar-ne un de bo i titulat, i tal vegada de tenir-ne un parell més a la borsa de feina, en reserva, però ha quedat a la vista que aquesta voluntat era més teòrica que real.

És una tècnica coneguda: gestors i polítics fan per tal que es vegi que fan, però de fet es fa per tal que res es faci.

Menorca necessita reflexionar i debatre sobre les persones que necessita per tal que tot li funcioni millor. I sobre tot ha de pensar de quina manera actuarà el conjunt de la comunitat per demanar, i aconseguir, allò que necessita. I de quina manera mirarà de retenir les persones que vulgui retenir.

La força d'una comunitat és més poderosa que les pàl·lides forces de l'autoritat, i pot aconseguir allò que necessita. S'ha d'organitzar, és clar, i ha de saber que tot s'ha de fer amb les pròpies forces perquè res li caurà del cel.

bello.cat / jordibell@gmail.com