TW
0

Damià Rotger Miró (Ferreries, 1981) va descobrir, de ben petit, en els obradors de la Imprempta Rotger de Ferreries, la màgia dels cíceros i el ritmes de les tipografies. Entre el soroll rítmic de les màquines Heidelberg que escupien els fulls entitats i les plegadores.

En el taller familiar, situat al final del Carrer Nou, a prop d'aquella casa de ses copinyes, va començar a caminar pels viaranys dels tipus, els interlineats i els blancs; i sobretot, les famílies tipogràfiques: Bodoni, Garamond; les versaletes, les cursives i les negretes. El seu pare, el mestre impressor Sebastià Rotger va ensenyar a aquell al.lot deixondit i d'ulls magnètics tots els secrets de l'art tipogràfic.

Soci fundador de Dúctil, creador de noves tipografies, Damià Rotger Miró exerceix la seva professió a l'Escola de Disseny i Comunicació de les Illes Balears, on és professor. Ha estat guardonat com a dissenyador i va obtenir el segon Premi de Poesia Illa de Menorca 2015. Ara, ha publicat el seu poemari, «Lletrescades», que agrupa els seus versos amb tipografies creades i dissenyades amb noves formes, sorgides de la ferida per la lletra: Miona, Nuada, UIB, Lullius, Pleta i Elogi. Als poemes descobrim algunes influències i el mestratge de Ponç Pons; però també la seguretat d'una veu clara amb una ferma i decidida ambició literària.

José Luis Martín Montesinos, editor de Campgràfic, afirma que aquest llibre és una descripció, una geografia del jo; i en destaca aquest poema excel.lent:

Blau menorquí,

tipografies, versos i llaüts,

besades confuses.

Amb enyor,

dibuix les lletres d'un record.

El lector ha de fer la seva pròpia lectura i trescar, per dir-ho en paraules de l'autor, per aquest poemari sorgit de l'amor per les lletres, les tipografies i la narració poètica, com explica Pere Gomila, a la presentació.