TW

Pot semblar estrany que durant les vacacions d'estiu, època en la que s'esprem la vida al màxim, dediquem un pensament a la mort. Se'ns fa atípic, perquè la cultura occidental sempre ens ralla de millorar la qualitat de vida, de benestar, d'alegria i de bellesa, de joventut. En canvi, no ens interessa gaire el trànsit a la defunció.

Noticias relacionadas

Aquest mes la Conselleria de Salut del Govern Balear ha aprovat la resolució que permet que quatre professionals dels centres de Dalt Sant Joan, a Maó, i Canal Salat, a Ciutadella, puguin compaginar la seva feina amb la formalització de documents de voluntats anticipades. En la pràctica, quasi tot són avantatges. El testament vital concreta com desitgem ser tractats en el moment del traspàs o en una situació de previsió de pèrdua de capacitats, permet designar un interlocutor davant l'equip mèdic, alleugera a la família prendre decisions delicades, sempre dins la legalitat vigent. El grau de tolerància és diferent segons els països, des dels més reticents fins els que donen cabuda a l'eutanàsia.

Un accident, una malaltia o l'envelliment són un continuat procés d'adaptació a una multitud de dificultats adverses, és acceptar un canvi radical en les tasques quotidianes. Com a darrer cas, el final de la vida pròpia. S'espera que el mes de setembre entrin en funcionament les noves oficines, on caldrà formalitzar la visita. Siguin quines siguin les circumstàncies, cal sol·licitar el dret de ser un mateix.