TW

Primer efecte Trump: ha aparegut un nou exèrcit d'experts en EUA, encara que només hi hagin anat a la lluna de mel. Molts ara diuen saber com les gasten a Ohio o pensen a Kentucky. Sorprenen sentències com que l'home blanc vota tal i la dona llatina qual. Massa generalitzar, massa tòpic simplista. Jo sóc blanc, adult, baixet, home, moreno i espanyol, com Aznar, Iceta, Jorge Sanz o Iniesta i segur que els cinc no pensem igual.

Hi ha experts per tot i en tot. A un ple del Consell Santi Tadeo va dir que no era expert en turisme. Deu ser l'únic menorquí que pensa així. En aquest sector també trobam sovint frases com que els nòrdics demanen això, els britànics allò, el mercat no sé quin no sé què i es torna a generalitzar. Quan cada persona és un món.

Noticias relacionadas

Malgrat això, és evident que hi ha pautes socials. Per exemple, la por ha decidit molts vots de Trump i porta a Menorca turistes que fugen del terrorisme. Turisme i candidats agraeixen també un missatge clar, el que és nou davant el de sempre, la connexió amb les inquietuds populars...

Són elements intangibles, i per això podríem discutir fins a l'eternitat sobre promoció turística (o eleccions). Sobre promoció fa dècades que discuteixen Consell i el lobby hoteler. Volen imposar els respectius criteris, uns amb diners i legitimitat democràtica, els altres amb coneixement i experiència.

Després d'anys de construir una fundació per anar tots a una, de repetir fins a avorrir que sector públic i privat han d'anar de la mà, les bregues continuen i a més es fan més agres. Podria jo dir ara que política i empresa no s'entenen perquè responen a premisses i objectius diferents, o que cada part vol marcar territori en la seva particular guerra de poder. Puc concloure que la dirigent política blanca dona actua així i l'hoteler home llatí opina tal cosa. Però si ho fes, em convertiria en un fals expert i cauria en el tòpic simplista. I avui no en tenc ganes.