TW

Fa uns dies, es criticava en la secció de cartes i en les xarxes socials el titular «Detenido por maltratar a su pareja y a su perro en Maó». El retret rallava de comparar la violència masclista i la violència animal. No hi veiem mala intenció en el redactat, tot i que de vegades teclegem amb tantes preses que ens quedem absents d'un major anàlisi. Segur que amb l'ajuda d'altres eines periodístiques, hi havia un titular més afortunat.

Quotidianament, no ens adonem, fins que ens toca el sector pel qual estem conscienciats, que en som defensors. Ens fa mal llegir, per exemple, «sofreix» o «pateix síndrome de Down», en lloc de mencionar una persona amb diversitat funcional o una persona amb discapacitat.

Noticias relacionadas

Na Fela Saborit ens ho detallava en «Via libre». Opinava la col·laboració mantinguda entre el Fons Menorquí de Cooperació i «Es Diari», en un taller per a periodistes sobre com utilitzar el llenguatge per a no transmetre missatges de racisme o d'estigmes cap a determinats col·lectius, com els emigrants. «Tenemos más diversidad, nuestra sociedad es heterogénea, y existe la necesidad de construir un lenguaje alternativo, desterrar los estereotipos, la generalización, las palabras que dañan, pero al mismo tiempo sin caer en la cursilería, huyendo de lo forzado y sin vernos constreñidos en la labor de informar, hasta que sea natural usar la herramienta diaria de la comunicación de modo que nadie se sienta discriminado».

Esforcem-nos.