TW

L'any que ve es celebraran els 25 anys de la declaració de Reserva de la Biosfera per part de la Unesco. Cada cinc anys hem fet una festa d'aniversari, per recordar tot el que representa l'equilibri entre l'activitat humana, la conservació de la natura i la recuperació del medi ambient. El diploma forma part ja del perfil oficial de Menorca, tot i que suspenem en algunes assignatures. L'energia n'és el millor exemple.

Em va sorprendre, dissabte passat la presència de només unes 80 persones a la marxa per una «Menorca sense fòssils», que va centrar la seva protesta en el Passeig Marítim de Maó, mirant com al fumeral de la central tèrmica del port, una instal·lació necessària, imprescindible ara mateix. La necessitat de créixer en fonts renovables és més que evident perquè en aquests 24 anys no hem estat capaços de superar el 3% de l'energia que consumim. Perquè a la bona foto de Gemma Andreu, s'hi podia veure, darrere el fumeral, un dels molins de Milà, la meitat dels quals (2) tenen aquest any un munt de problemes tècnics, cosa que ha fet minvar la seva aportació de la generació elèctrica.

Noticias relacionadas

Hi queda un any pels 25 de la Reserva. Quan s'organitzi la nova festa d'aniversari, estaria bé no sentir parlar només de plans, d'intenció i necessitats. Sinó de passes en la bona direcció. Si es considera que l'ús de gas a la central tèrmica és una passa positiva perquè reduiria un 17% les emissions de CO2, la proposta s'ha de gestionar. Hi ha una acció encaminada a aquest objectiu? Quines són les possibilitats que aquest canvi s'apliqui?

És cert que no s'ha aturat l'ampliació del parc solar de Son Salomó, tot i les importants protestes, però hi ha més opcions encaminades a créixer en energies renovables?. S'ha de donar una empenta per celebrar millor la festa d'aniversari.