TW

El darrer joc de moda per als infants, que d'aquí a uns mesos els pares trobarem al fons d'un calaix o a les entranyes del sofà, és un molinet amb unes aspes que giren sobre un punt que s'agafa amb dos dits. Es diu spinner i n'hi ha de diferents colors i dissenys. Només gira.

Les coses que volten són un recurs habitual dels petits. Baldufa, io-io, la corda, hula hoop, frisbee, les pilotes volten, el joc de les cadires, tot el que té rodes, l'extingit plat xinès... Ens passam la vida donant voltes a les coses. A l'adolescència el cap ens treu fum. D'adults ho feim quan tenim assumptes peluts al cap. L'avorriment, una autèntica xacra social, és un multiplicador de voltes. De fet, el món volta sobre el seu eix i al voltant del sol.

Noticias relacionadas

Les voltes poden ser productives, com les rodes d'un cotxe o els vellets molins des Milà, o improductives, com un penell al vent o els debats del ple del Consell. Anar a donar una volta és ociós però es recomana donar dues voltes a un tema pelut.

A la candidatura de la Menorca Talaiòtica se li ha donat moltes voltes, aquí i arreu. Així i tot, Icomos diu que li hem de donar unes voltes més. La força de l'eix sobre el qual giram, el valor dels béns, és inqüestionable, i més si es compara amb altres patrimonis de la humanitat. Només cal voltar per alguns webs. A vegades les voltes acaben en mareig. Està bé el missatge biodramina de mirar al futur, il·lusió, profit de la feina feta i tal, però no es pot deixar d'analitzar a fons què ha fallat. La pretesa normalitat de la situació actual amb què ara s'edulcora el fiasco no concorda amb la gestualitat i els nervis de les darreres setmanes. Hem de fer un TAC per veure si hi ha alguna patologia severa darrere el mareig. Sense escarafalls ni retrets estèrils, amb rigor i autocrítica. L'informe d'Icomos és demolidor en aspectes molt significatius, nuclears, de l'expedient. Per moltes voltes que li donem.