TW
0

Menorca i la resta de Balears fa uns deu anys que reclamam la tarifa plana en els vols entre illes a 30 euros. I fins ara poc s'ha mogut la cosa, més que bones paraules i moltes proposicions no de llei. Ha fet falta que un únic diputat d'una formació (Nueva Canarias) que per aquí no coneixia gairebé ningú aconseguís en manco d'un mes el que cap representant de Balears havia aconseguit en una década: que a partir de juliol puguem anar a Palma per poc més de 20 euros. És el que té tenir la clau dels pressuposts de l'Estat. I mira que bé, aquesta vegada ens hem beneficiat, encara que sigui de rebot.

El que evidència tot aquest panorama, una altra vegada, és que Balears no pinta res a l'Estat, ni pels que el governen (ara PP, abans PSOE). Per molt que el president Rajoy intenti vendre en un acte del PP a Inca que ens dóna per la gràcia de Déu el regal d'un descompte del 75 per cent als vols entre illes, tothom sap que el que tindrem serà gràcies a Nueva Canarias.

La reflexió per Balears, i supòs que per la resta d'autonomies, és clara: el que faria falta es un Nueva Canarias a Balears; a Madrid no calen diputats dels grans partits que l'únic que fan és dir amén als seus líders, sense capacitat (ni llibertat de plantar-se si cal) per lluitar en benefici dels ciutadans que els han votat.

Ara bé, és el que va intentar Més a les eleccions de desembre de 2015 i la gent li va donar l'esquena. Manco de 34.000 vots i un 7 per cent, la meitat del que faria falta per tenir un representant alCongrés.

Però qui sap en el futur. I si passa? i si també passa a altres autonomies? El Congrés es podria acabar convertint en una amalgama de partits regionalistes on cadascú lluita per la seva part del pastís. Sense una visió general. Realment és el que volen? Doncs és el que sembla que s'està aconseguint amb aquest mercadeig en el que s'han convertit els pressuposts generals de l'Estat.