TW

Quan l'estiu de l'any 2005 vaig publicar en «Es Diari» uns breus escrits anomenats Històries naturals que anaven il·lustrats per uns dibuixos desenfadats, frescos, contemporanis i incisius de Tónia Coll, mai m'hagués imaginat que tindrien continuïtat en el temps. Mentre els escrivia i els anava enviant al director Bosco Marquès em semblaven uns escrits festius, de consum propi i per fer xalar una mica als lectors durant la massificada canícula menorquina de l'any en curs. Es basaven en escrits semblants -res important surt del no-res, la bona literatura, també la periodística, se sustenta en els clàssics que ens han precedit- que havia publicat l'any 1896 en diversos periòdics francesos Jules Renard. Toulouse-Lautrec s'havia entusiasmat amb els escrits, autèntics cants a la solidaritat íntima de l'ésser humà amb la resta de la natura, i es va oferir a il·lustrar-los. Posteriorment, el músic també francès Maurice Ravel va musicar cinc històries naturals amb una versió per a cant i piano que va respectar la prosòdia dels escrits literaris.

L'itinerari creatiu no era tan ambiciós quan vam iniciar les nostres històries naturals (les de Renard també havien inspirat les greguerías de Gómez de la Serna) al diari MENORCA. A pesar que coneixia a la perfecció la seva obra, em van impressionar les il·lustracions de Tónia Coll que versionaven els diferents animals sense subordinació al text i amb total llibertat creativa. Servint-se d'un ús renovat del collage, del dibuix de traç i de la taca convertia les il·lustracions en autèntiques obres d'art en miniatura.

Noticias relacionadas

Més de deu anys després, un compositor de la talla de Jaume Coll va sentir l'espurna de musicar les històries naturals. Es va decantar per un septet -flauta travessera, clarinet, saxo tenor, trompeta, piano, violí i contrabaix- i un narrador. En la música es veuen reflectits els records d'infantesa, la saviesa popular transmesa de pares a fills, la insularitat que provoca la llunyania de la terra pròpia, i l'impacte intel·lectual i cultural d'altres indrets. A través de tretze històries profundament lligades, es van retrobant sensacions d'una illa arrelada íntimament a la memòria de l'autor. Progressivament es produeixen situacions que ens fan assaborir la tornada a casa. El despertar d'un nou dia comença amb el ventre de la balena, submergint-nos en l'atmosfera matinal illenca, una boira calitjosa que, de mica en mica, es va convertint en un dia calorós. El blavet prest ens dóna la benvinguda amb el seu vistós i ràpid vol. Anem avançant i ens trobem el puput que, amb els seus impressionants tatuatges polinesis, ens mostra els eteris moviments del seu vol. Notem la silueta del falcó, dominant el cel. El coneixement transmès de pares a fills, amb una història carregada de romanticisme i alhora amb un final on la natura hi juga el seu paper amb el tràgic final de l'animal. L'abella. Present en les aventures estivals de la infantesa en forma de bellesa i dolor. La cultura popular es barreja amb la música escrita pel naixement de la filla del compositor, Anna. Un encantador desbarat ens fa entendre que la continuïtat de la nostra cultura depèn de com ens alimentem i com alimentem el nostre futur. La relació entre dos animals antagònics com el lleó i la formiga ens demostra que sempre trobarem qualcú més fort. La música escrita pel naixement de la segona filla del compositor, Agda, serveix per a explicar la història del penell de l'hort familiar que marca la direcció del vent amb unes variants màgiques i desconcertants. La mar també hi és present. Els animals, en aquest cas el bou, saben coses que els humans ignoren. El flamenc ens remet als clàssics, als romans. I si la seva llengua pogués cantar?

El flamenc no sap cantar. Per açò, havíem de menester un cantador, un intermediari, un mestre de cerimònies El concert, que tindrà la seva estrena mundial el dia dotze d'agost a l'auditori de Ferreries, comptarà com a narrador l'actor i dramaturg Toni Gomila. El popular i televisiu geni mallorquí serà l'encarregat de donar veu als animals i al relat que duen aparellat mentre es projecten a la pantalla de l'escenari les il·lustracions de Tónia Coll. El llibre serà publicat per SD Edicions de Barcelona i anirà acompanyat d'un CD i, si és factible, també d'un DVD. Per fer possible el concert amb totes les garanties de qualitat, s'ha obert un Verkami on tu, estimat lector, hi pots col·laborar només clicant a la pàgina web i fent la teva aportació. Hi ha diverses opcions. La simple compra avançada de les entrades o paquets que inclouen gravats de Tónia Coll, samarretes amb les il·lustracions de les històries naturals o combinacions molt atractives com ara una bereneta sopar (amb la presència dels músics i dels diversos actors del projecte) preparada pel fotògraf, caminador, amant de la natura, gran xef i ànima d'aquest projecte Damià Coll. Natural. Substantiu pres del llatí. Que pertany a la natura, al conjunt de les coses creades, de les forces de la creació.