TW

Hi ha coses que un no pot o no se sol fer a ell mateix. Per exemple, pessigolles. O ficar-se el dit a l'ull. Però una de les més curioses és que ningú es considera a ell mateix un hortera, un mal conductor, un turista vulgar o simplement un gilipollas. Açò contrasta amb el fet inqüestionable que un percentatge molt important de la població és considerat un gilipollas per almanco una altra persona. De la mateixa manera que les crítiques al look aliè són freqüents, conduïm entre indignats retrets i per tot trobam guiris.

Aquesta setmana hem vist com alguns partits polítics han estat acusats per altres, a vegades de forma recíproca en un mateix tema, d'intentar treure rèdits electoralistes i mediàtics de temes importants, d'actuar de forma sectària, purament ideològica, deixant en segon pla el pur interès dels ciutadans. Evidentment, és aquesta una actitud que els polítics sempre atribueixen a l'altre però mai a un mateix. Com el fet de ser gilipollas.

Noticias relacionadas

La realitat és que el dirigent públic sempre calcula la percepció que tindran les seves decisions entre els seus votants i entre els més propers que podria fer-se seus. Sempre hi ha una estimació d'impacte, de pèrdua i guany potencial de vots, que condiciona, en diferent grau, les accions a realitzar. De les temptacions derivades d'aquestes estimacions tacticistes sorgeixen postures i manifestacions molt inadequades, com la confusa i sobtada de Podemos que impedeix un necessari progrés en la complexa regulació del lloguer turístic per introduir un concepte ampul·lós que no resol res, o la recurrent i habitual del PP que vincula de forma directa i perillosa un model de carretera general que no és el seu amb l'aventurada proliferació d'eventuals accidents.

El tacticisme polític és omnipresent, de fet és una pràctica que molts admeten en veu baixa però no es reconeix mai de forma oberta. Precisament perquè no és convenient. Per imatge. Confessar-ho seria fer el gilipollas.