TW
0

El pati de Can Victori, seu de l'Institut Menorquí d'Estudis, acull avui capvespre (27 de juliol) la presentació del segon volum de Pedraules. Un recull dels textos, els mots i les paraules de pedra viva que cada setmana, amb paciència, enginy i capacitat de fabulació, construeix l'escriptor ferrerienc Joan Pons, lleial i perseverant col.laborador de MENORCA «Es Diari».

Aquests articles, que combinen la creació literària amb la immediatesa periodística, han estat reunits, ordenats i publicats –amb el guiatge de Fina Salord– a la col·lecció Petit Format de l'IME, que abasta un bé de Déu d'obres literàries i de recerca relacionades amb Menorca i el seu microcosmos. Es una edició conjunta de l'Institut Menorquí d'Estudis i «Es Diari», promoguda i duita a terme en el marc de les activitats del 75è aniversari del rotatiu insular.

L'autor aclareix el sentit i els significats de les nostres paraules menorquines. El pare de Joan Pons, recordat mestre de manobres, era un constructor que emprava les pedres esquerpes per construir les cases de Ferreries. «Jo construesc i escric amb paraules, perquè les paraules són les pedres per als escriptors», ens explica el creador de grans personatges com la vídua Salomó, la bella Úrsula, Anastasi Guiu, Martí Olivera, el jutge Borràs i la vella Rosaura.

Perquè el port de Joan Pons és Ferreries; la seva platja, Cala Galdana; la pàtria, Menorca; i els promontoris abruptes són l'exigència diària, la constància i la feina de la creació literària, paraula a paraula, mot a mot, com durant anys va fer en Sebastià de la Sala amb els cantons de marès per aixecar les parets de moltes cases del poble que batega entre s'Ermita, sa Rovellada i Son Telm. Avui, el seu fill edifica cadascuna de les pàgines de les seves novel·les amb aquestes paraules de pedra vida que són les pedraules de Menorca.