TW

Anaïs Faner Anglada (Ciutadella, 1997) s'ha alçat amb sa quarta edició des Premi Joan Benejam en menorquí amb sa seua obra «Som d'ont som». Així es va anunciar dissabte durant sa gala des IV Premi Joan Benejam i 4t aniversari de Sa Fundació a Menorca, que es va celebrar en es restaurant des Club Nàutic de Ciutadella davant més de 200 convidats. Es tracta de sa primera dona que guanya es «Joan Benejam» i sa més jove que s'ha fet amb es guardó en totes ses edicions.

Sa jove escriptora, que destaca per sa seva creació literària en s'àmbit de sa poesia, s'ha enduit es premi gràcies a una peça que en paraules de Jaume Anglada, guanyador de s'edició anterior i representant des Jurat, defineix com un «brollador de sentiments com una tendra, rica, metafòrica i fins i tot poètica narració d'enyorança, d'amor i desamor menorquí». «Una al·lota que viu a Barcelona, que ha romput amb s'al·lot que és a Menorca, i ho fa des d'una perspectiva força poètica que destaca inclús per damunt des relat. Es nivell gramatical com d'exposició des sentiment que hi posa s'autor és superior. Es jurat ha filat molt prim amb ses decisions preses. Es sentiment que s'autor transmet a s'obra i es domini de sa gramàtica menorquina és magnífic». Sa ciutadellenca, a pesar de sa seua joventut, ja compta amb altres guardons literaris com es Premi Josep Pla de poesia de s'Institut Frederic Martí Carreras de Palafrugell.

Durant sa gala es van donar a conèixer també es noms dets altres finalistes entre sa trentena de participants d'aquesta quarta edició. Es segon premi ha recaigut en Jaume Melià Crane, un altre jove de 23 anys natural de Mahó, autor de «En Cragol», una redacció molt elaborada, amb bon domini de sa gramàtica i es vocabulari menorquí sobre sa curiosa i insospitadament interessant i singular vida quotidiana d'un caragol. En tercer lloc ha quedat Esteban Cajuso Pons, mahonès de 32 anys amb s'obra «Diari de Sant Felip», que narra diversos episodis amb tint nostàlgic sobre s'històric castell defensiu ja desaparescut a Menorca.

Noticias relacionadas

Un guardó que enguany ha comptat amb un sucós primer premi de 3.000 €, des quals 1.000 € es destinaran a una entitat de caràcter solidari de Menorca —que es donarà a conèixer en es pròxims dies— segon premi de 250€ i accèsit honorífic pes tercer classificat. Es guanyador de sa categoria juvenil, Josep Mercadal Torres, amb 16 anys i natural de Ciutadella, ha rebut un premi de 250€ per s'obra «Canvi d'aire». Es tres primers classificats de sa categoria d'adults han rebut també sa tradicional «carota» des Premi Joan Benejam, autoria de s'artista i santjoaner de pro, José Marquès Torrent, nét des Pintor Torrent i resident a Berlín. Cadascuna d'elles valorades en 500 € i amb ses inicials brodades en or de 24 kilats.

A sa gala des Joan Benejam han assistit diversos càrrecs institucionals com sa diputada Águeda Reynés, sa batlessa d'Alaior Coia Sugrañés o diputats autonòmics com Xavier Pericay, Olga Ballester o Toni Camps. També representants de PP, Cs, exregidors del PSOE com Josep Moll Massanet i per primera vegada es nou partit Actua Balears, liderat per Jorge Campos, antic president de sa Fundación Nacional Círculo Balear. De sa societat civil, han assistit representants d'entitats culturals com es Casino 17 de Gener i sa seva presidenta Cati Marquès, es baríton Joan Pons Álvarez, s'empresària de moda i presidenta de Societat Civil Balear, Ursula Mascaró, o Santi Pons-Quintana, amb qui vaig tenir es gust de compartir tovallons i intercanviar impressions sobre s'importància que sa gent jove de Menorca s'impliqui amb sa vida econòmica de s'illa.

Sa guanyadora d'enguany mos ha deixat amb una frase a priori senzilla, però que mos hauríem de gravar amb foc per tenir present a ses hores baixes: «som molts es qui no volem que es perdi aquesta llengua nostra». Anaïs Faner, que ha guanyat premis literaris també en català, representa sa consciència des joves menorquins que no volen renunciar a escriure en sa llengua que han heretat des seus pares i avis. I és que una llengua no mor quan es més vells se'n van, sinó quan es més joves deixen de rallar-la. Amb un jovent d'empenta com Josep Mercadal, Esteban Cajuso, Jaume Melià o Anaïs Faner, es nostro menorquí té corda per molts d'anys.