TW

Una vegada passades sa Setmana Santa i Pasqua, tots hem fet ses nostres obligacions: fets es dejuni i s'abstinència des Divendres Sant, mos hem inflat de rubiols, crespells, formatjades i inclús de llesques dolces. A Ciutadella ja hem cremat es bujot, on un any més, es Casino 17 de Gener s'ha enduit sa palma penjant un cirurgià amb bata verda i cartell: «Parlo el català, però no sé operar. Lo important és que es pacient se'n vagi ben content». Una crítica social ben endevinada sobre es despropòsit des decret de català que ha imposat es Govern a sa sanitat balear, anteposant es barceloní an es mèrits des professionals i a sa nostra salut.

Qui més o manco hagi seguit es fil de ses opinions d'un servidor cada dimecres en «Es Diari», haurà pogut comprovar s'esperit crític però conciliador amb es que he pretès tractar sa política insular i balear. Intentant demostrar que és molt més lo que mos uneix a ses persones, projectes i forces constitucionalistes, que lo que mos separa. Que sa vertadera amenaça està en es ressorgiment des nacionalisme supremacista, xenòfob i corrupta que està dividint amistats, manipulant s'història, enfonsant s'economia i separant famílies. I que es qui creim en sa convivència, sa democràcia, sa propietat privada, es lliure comerç, s'Estat de dret, s'imperi de sa llei, una Menorca capdavantera, i unes Balears fortes dins una Espanya unida a sa Unió Europea, estam obligats a entendre-mos. Però tot té un límit i aquesta vegada no puc callar.

Abans d'anar-mos de vacacions, es nostros genis des Parlament balear mos han regalat una de ses seues sèptimes meravelles del món: s'aprovació d'una Llei de 'Memòria Democràtica'—millor dit de Memòria Selectiva— que preveu sancions econòmiques que van des 200 an es 150.000 euros. Que atempta contra sa propietat privada i preveu expropiacions obligant a particulars a retirar qualsevol vestigi des franquisme com escuts, plaques o escultures, inclús en edificis privats. Una llei que, entre d'altres, obligarà a ses escoles a mostrar es discurs únic vertader i suprem sobre sa Guerra Civil de s'esquerra i que, per tant, persegueix acabar amb sa investigació, sa llibertat d'expressió i d'opinió, que pretén esborrar una part de s'història d'Espanya per reescriure-la de nou segons ets interessos d'un bàndol.

Noticias relacionadas

Però lo pitjor de tot ha estat veure com, un any després, Partit Popular i Ciutadans han fet ets ous enterra votant a favor a sa iniciativa venjadora d'un Pacte de progrés que se n'ha aprofitat, una vegada més, d'una oposició acomplexada amb tot lo que tengui que veure amb sa Guerra Civil i es fantasma des franquisme, incapaç de defensar, simplement, respecte i memòria per totes ses víctimes balears de sa Guerra Civil i no només ses republicanes. Per si hi havia dubtes de ses vertaderes intencions des Pacte, són clarificadores ses paraules de sa diputada socialista Silvia Cano: «Esta ley es una respuesta para saldar una 'deuda pendiente' con las mujeres y hombres que fueron asesinados por defender la democracia tras el 'golpe franquista'».

Amb s'excusa de sa noble causa de recordar ses víctimes des franquisme, es nou Front Popular de Francina Armengol ha colat un golàs per s'esquadra a PP i Cs, que han fet es trist paper de comparsa d'una llei que falta es respecte i insulta sa memòria de tantíssimes víctimes menorquines que van esser assassinades pes Terror Rojo des bàndol republicà. Sa majoria innocents i indefensos, inclús menors d'edat, com per exemple Luis de Salort de Olives, assassinat amb només 17 anys es 28 d'octubre de 1936.

Sa societat civil comença a estar farta de veure com es polítics fan sa farina blana quan haurien de defensar més que mai contra nacionalistes i populistes es principis democràtics i de reconciliació que van conseguir que es nostro país passàs d'una guerra civil i una dictadura a una de ses millors democràcies d'Europa. El PP de Biel Company i Cs des meu bon amic Xavier Pericay han comès una cadufada històrica a Balears seguint es joc an es qui no saben fer altra cosa que viure en un passat trist, violent i pobre quan tenim un preciós futur per construir junts. I si defensar memòria i dignitat per ses víctimes des Terror Rojo a Menorca és considerat apologia des franquisme per aquest Pacte de sectaris encegats, ja em poden fer arribar sa multa.