TW

Les casualitats no venen mai soles. Parlant aquesta setmana amb una persona que ho dissimula però que és tota una enciclopèdia de les dues rodes a motor, m'explicava que de Maó va sortir al anys cinquanta la Joyca, una motocicleta amb motor de dos temps i 78 centímetres cúbics. Se'n van fer poques unitats i els creadors van ser l'empresa Jover i Carreras, que estava especialitzada en la fabricació de motors marins.

Noticias relacionadas

Cercant per la xarxa he pogut trobar fàcilment la bonica estampa d'aquesta petita joia made in Menorca, semblant a una bicicleta però amb el motor acoblat a la roda del darrera i un petit dipòsit pel combustible. Pel que he llegit, la seva singularitat va ser que el motor treballava en una posició invertida, es a dir, cap per avall amb la bugia i la culata a la part inferior.

La postguerra va ser dura i la situació de falta de recursos, va aguditzar l'enginy d'aquest fabricant que va contribuir a la mobilitat bàsica a la població de l'època. Fins i tot es van organitzar algunes carreres pel centre de la ciutat, on les Joyca n'eren les protagonistes. M'imagino que a Menorca se'n deuen conservar algunes però la que he trobat a la xarxa la tenen exposada al mític Museu de la Moto de Bassella, a la província de Lleida. La segona casualitat va ser trobar-me al cap d'uns dies per Maó l'edifici del que va ser la seu de Jover i Carreras al carrer Sant Victòria, al costat de la Plaça Eivissa, on encara s'hi pot llegir a la seva façana, el nom dels fundadors.