TW

Els avanços ambientals significatius són complicats perquè hem dissenyat un sistema econòmic que no té en compte els límits de la realitat ni la necessitat de tancar cicles. Però també és així perquè als humans ens costa acceptar determinats canvis i l'efecte tribu s'imposa a l'interès col·lectiu. En aquests casos, les persones que saben actuar de pont són importants.

Segur que molta gent recordarà la polèmica que fa uns anys es va viure quan es va decidir controlar les zones de fumadors. Després de generacions fumant dins cases i locals de reunió, dins escoles i dins hospitals, després de desenes de pel·lícules on els protagonistes anaven sempre amb el cigarro a la boca, es va decidir que no es deixaria fumar a cap espai que estàs tancat.

ENCARA SÓN A LA MEMÒRIA les declaracions d'alguns gremis, que anunciaven un apocalipsi econòmic irreversible si s'impedia que tothom que volgués pogués fumar lliurament. Els bars tancarien, els restaurants no ho podrien superar, la gent no es podria concentrar a la feina. Per suposat, tampoc faltaven els habituals que recordaven que hi havia famílies que vivien de vendre tabac i que ja està bé d'anar en contra de l'economia.

Però en aquest cas els governants es van mantenir fermes. I en poc temps, hem passat de veure estampes de taules de fumadors amb molt de glamour a veure la gent encongida fora del portal i aguantant la tramuntana. De cop i volta, com qui diu, és una falta de respecte pretendre fumar en un lloc no airejat. I els bars no s'han esfrondrat, ni els restaurants. A l'escola i a l'hospital s'hi està millor sense fum. Hem fet un canvi en positiu sense cap dels traumes anunciats. Ves per on.

Perquè, per damunt de les veus gremials, moltes persones a títol individual que regentaven establiments, entenien perfectament l'interès col·lectiu de descontaminar l'atmosfera que respiraven a diari tant ells com els seus usuaris.

Aquestes persones van adoptar postures de col·laboració en tost d'enfrontament i van facilitar la transició cap a la situació actual. La societat en general ha guanyat molt en salut.

Noticias relacionadas

Les persones que saben actuar de pont entre gremis o col·lectius diferents són extraordinàriament importants per aconseguir canvis d'interès general. La recerca de rendiments particulars ja sol estar suficientment dotada de gent que busca el seu benefici propi, però les coses que es tradueixen en millores que s'han de distribuir entre molts, no solen tenir tants de voluntaris. Tenir qualcú que obre la porta des de dins, facilita molt les coses.

A les praderies de posidònia s'hi cria un munt de fauna, s'hi desenvolupen organismes amb capacitat de formar materials sòlids que després es transformen en el major percentatge d'arena de les nostres platges. Participen de la depuració de l'aigua, són productores d'oxigen i netejadores de carboni aeri. Algunes d'aquestes plantes que tenim al nostre mar proper tenen milers d'anys. Per això estan considerades com hàbitat prioritari a nivell europeu.

És segur que hi ha usuaris d'embarcacions que entenen aquesta argumentació i voldran contribuir a facilitar una ordenació racional de les zones d'ancoratge i un canvi en la cultura dels aficionats a la navegació de lleure dirigit a una millor conservació d'aquesta mena de boscos submergits. De la mateixa manera, hi haurà tècnics i responsables polítics que s'esforçaran en aconseguir millores reals per frenar l'efecte d'alguns emissaris sobre les praderies.

TAMBÉ SORGIRAN, si no n'hi ha ja, patrons de barques d'arrossegament que compliran amb la normativa i evitaran passar per damunt de la posidònia. I amb el seu exemple contribuiran a implantar entre els companys de professió un tarannà de respecte cap a les coses que tenen importància.

El mateix ha de passar amb la implantació de mesures per a fer front al canvi climàtic. D'entre els gremis que alcen la veu de manera col·lectiva per a plantejar obstacles a l'adaptació d'aquesta nova realitat que ens afecta a tots i totes, hi ha persones que comprenen el repte i seran artífexs d'obrir camins.

Hi ha directius d'empreses que saben que és possible -i molt necessari- abordar transformacions, inventar noves fórmules, repensar dinàmiques, repescar saviesa. No són temes de colors polítics. No ho poden ser perquè tenen un caràcter massa transversal.

Cal idò insistir en l'argumentació ben plantejada i en un full de ruta per aplicar canvis de veritat, de benefici col·lectiu. I quan les normatives tenguin vigor, la connivència ciutadana ha de donar autoritat perquè es vagin implantant amb tots els seus efectes.