TW
0

Manquen poc més de tres mesos per les eleccions autonòmiques. Són els comicis, al manco dels que jo record, on planeja major incertesa. Hi ha moltes incògnites. Però així i tot hi ha tres coses segures. La primera, que sortirà el Consell de Menorca més fragmentat de la història.

La segona, conseqüència o causa de la primera, el partit que guanyi les eleccions ho farà amb el percentatge de vots i escons més reduït des de 1979. I la tercera, que el bloc (esquerra-dreta) que sumi formarà el nou govern. Anem per parts. Per les eleccions del Consell es presentaran, amb certes opcions de tenir representació, fins a set candidatures (PP, PSOE, Més, Units Podem, Ciutadans, Vox i El PI), a les que de ben segur s'hi afegiran altres llistes, com poden ser la del Proyecto Liberal, Recortes Cero o algun altre partit extremadament minoritari. Sigui com sigui, no seria estrany que es presentin una desena de candidatures. Seria tot un rècord. L'any que n'hi va haver-ne més fou el 2003 i el 2011, amb 9 llistes.

Evidentment totes no aconseguiran un dels 13 escons en joc, encara que sembla que anem cap a un Consell amb sis partits representats. Que em perdonin els regionalistes del PI, però no crec que tornin tenir cabuda dins la seu de la plaça de la Reserva de la Biosfera. Si fos així, estaríem davant un altre rècord, ja que l'únic mandat que se'n va fer prop fou el primer (1979-1983) quan hi va haver cinc partits representats.

Amb el vot tant repartit, i amb dos blocs diferenciats, amb tres partits per banda, es veurà una situació insòlita: la formació que tengui més vots en aquests comicis segurament serà el guanyador amb el menor percentatge de vots de la història del Consell, i per tant amb el menor nombre de consellers (tres?, com a molt quatre?). Els percentatges quedaran molt lluny del prop del 47 per cent que li donà al PP la majoria absoluta el 2011, però possiblement també baixarà del resultat més minso d'un guanyador, que en aquest cas també el va obtenir el PP a les passades eleccions, amb un 30,7 per cent de vots i cinc escons.