TW

Els humans ens capficam en rivalitats veïnals viscerals, en disputes absurdes per un aparcament, en discussions colossals per nimietats a la feina. Però, al mateix temps, ens convertim en un cós únic, solidari i compromès en defensa d’algunes causes i postures. Aquest comportament, tot i que sovint contribueix a defensar la justícia social, en certs assumptes comporta el risc de deixar fora de focus detalls, versions, perspectives diferents. Es creen sovint falsos consensos, que són irreals i que, amb el temps, en diluir-se, es desemmascaren.

Aquest comportament uniforme i gregari es produeix sovint als aeroports. No hi ha cosa que uneixi més els humans que la condició de client d’una aerolínia, tipus d’empresa demonitzat i que genera volcàniques reaccions fuenteovejunils quan provoca greuges. Si una al·lota diu que no la deixen pujar a l’avió per com va vestida, la turba s’indigna i exclama sense donar cap credibilitat a l’aerolínia que defensa que no en va ser el motiu.

Noticias relacionadas

Amb l’avorridíssim tema de la llengua també es produeix aquest comportament uniforme, però amb una varietat més pandillera. Els uns i els altres. Una empleada de l‘aeroport de Palma es discuteix amb un guàrdia civil, al·lega que és una discriminació lingüística i ja hi som tots amb el martirologi. Que ell negui la major no mereix cap credibilitat. Endavant tots. A la inversa també. S’adocrina a l’escola, s’adoctrina a l’escola. El jutge ho arxiva. És igual. S’adoctrina i punt. Fugen metges, fugen metges. S’assegura i es constata que ningú fuig. És igual. Fugen metges.

És possible que l’al·lota escotada, l’empleada d’AENA i els altres tinguin raó. Però dictar sentències populars i, per tant, establir culpabilitats irrefutables, sense presumpcions d’innocència ni atendre el testimoni de l’acusat és propi de tribunals a la plaça del poble de segles en què no hi havia aeroports. Però, clar, tenir criteri propi i analitzar totes les versions, o simplement dubtar, cansa més, s’aprofita manco i no genera tants likes a Twitter.