TW

Cap al 400 aC podem situar a l’imperi persa l’antecedent del gelat. Es tracta del sharbat, una beguda de fruites com la cirera, el codony o la magrana que es refredava amb neu. Les nostres paraules sorbet o xarop semblen provenir d'aquell refresc persa.

Els italians s’atribueixen la introducció dels gelats al nostre continent gràcies a Marco Polo, encara que no està demostrat que fos així. En canvi, sí que sembla documentat que el primitiu gelat italià neix a Florència de la mà de Bernardo Buontalenti, un arquitecte, escultor i inventor. Per a les seves noces amb Enric II de França l'any 1533, Catalina de Medici va fer que Buontalenti portés la seva recepta a la cort francesa i la mantingués en secret.

Noticias relacionadas

La creació del gelat modern s’atribueix al sicilià Francesco Procopio, inventor d’un aparell que homogeneïtzava el sucre, el gel i les fruites. Així s'obtenia una crema gelada similar a la que avui coneixem. Procopio va obrir a París el famós Cafè Procope, que va contribuir a la popularització de les seves fresques creacions.

L’alaiorenc Fernando Sintes va posar marca en aquesta llaminera història quan va crear «La Menorquina» l’any 1940. Avui els productes de la firma nascuda a Alaior continuen endolcint els estius de totes les ciutats i pobles d’Espanya i es venen a 24 països.

Celebrem que el Museu de Menorca hagi dedicat un espai a les nostres postres favorites. Llarga vida al 57 i companyia.