TW

Pere Florit Anglada és un metge de Ciutadella que exerceix la seva vocació i professió en l’especialitat de l’Odontologia. Al dentista Florit, amic de trobades i converses, el trobareu a la consulta del carrer de sa Carnisseria.

Lector perseverant, amb mirada atenta i desperta, posada sobre els fets, els relats i els personatges de la història local, Pere Florit ens sorprèn amb la publicació d’un treball de recerca. Transformat en llibre, dedicat a Lluís Mestres Gorrias, amic coral, que un dia li va dir: «Pere, açò ho has de publicar!».

Titulat «Els Català i els Bonet, mariners i comerciantes. Segles XVIII i XIX» constitueix el volum 29è de la Col·lecció Jamma, aquest bé de Déu de la bibliografia menorquina que, amb molta més passió que guanys econòmics, dirigeix l’inquiet i perseverant Miquel Àngel Anglada Marquès.

Noticias relacionadas

Florit Anglada, que es defineix a si mateix com a «metge, dentista, lector i aficionat als papers vells», descriu amb detall, tot i que amb les naturals dificultats pel temps transcorregut, la trajectòria i les vivències protagonitzades per dues valentes nissages, marineres i navegants, de Ciutadella.

Són els Català i els Bonet, que es van dedicar al comerç a la Mediterrània occidental en els segles XVIII i XIX. El treball de Pere Florit ens descobreix la genealogia, la història, els viatges i els llibres de comptabilitat, enquadernats en pergamí, amb anotacions de pagaments, correspondència comercial i els afers domèstics d’aquestes dues famílies. Sincer i directe, el dentista Florit, transformat en investigador, afirma: «Jo no som historiador ni açò és un estudi acadèmic. El propòsit d’aquesta publicació és posar a l’abast del lector que hi pugui estar interessant un conjunt de dades sobre el comerç del XVIII i el XIX».

En conjunt, una reeixida aportació sobre l’activitat comercial marítima a Ciutadella, amb nombroses dades inèdites sobre els usos i costums d’una societat que s’esvaí per sempre més.

Moltes gràcies, Pere.