TW

Més per Menorca ho torna a intentar. Reclama al Consell que apliqui aquest mateix estiu la limitació de cotxes que preveu la Llei de Reserva de Biosfera. I, tal com va passar l’any passat, el govern insular no ho farà. Amb la diferència que a l’estiu de 2023 qui va tenir l’ocasió d’aplicar aquesta mesura va ser el tripartit d’esquerres, del qual Josep Juaneda, actual portaveu de Més, n’era el conseller de Medi Ambient. Ara a qui li toca és al PP.

Els motius que van fer inviable la restricció fa un any són els mateixos d’ara: el Consell no pot reforçar el transport públic per carretera per oferir una alternativa al turista a qui no deixi entrar el cotxe. Tot perquè continua sense renovar les concessions de bus que té caducades des del 2021. La paràlisi del Departament de Mobilitat, que encara avui és ben palesa, té conseqüències en infinitat d’àmbits.

Noticias relacionadas

L’actual conseller, Juan Manuel Delgado, calcula que necessitaran dos anys més per tenir resolta la paperassa. I, mentrestant, ni es poden afegir freqüències entre Maó i Ciutadella, ni ampliar les connexions amb les urbanitzacions, ni crear la imprescindible línia directa entre l’Aeroport i la zona de Ponent. També es posposa el reglament per ampliar les llicències de VTC i l’arribada del servei d’Uber, que ja és a Mallorca i Eivissa, es veu llunyana.

Amb aquesta precarietat, quina alternativa de transport li oferim al visitant que no pugui dur el seu cotxe fins a Menorca o llogar-ne un? Tornar de la platja a les cinc? Quedar-se el vespre a l’hotel perquè no hi ha cap línia que torni després de sopar? Fer auto stop?

El creixement de la població resident a l’Illa i de les places turístiques no ha vingut acompanyat ni d’una adaptació de les infraestructures viàries —són les mateixes des de fa dècades— ni de l’aposta per noves formes de desplaçar-se. Amb aquesta manca de previsió, no sé quines lliçons de sostenibilitat pretenem donar.