Dani Ortega - Ricardo Álvarez

TW
0

La setmana passada vam visitar alumnes i professors de la Família Professional d'Hoteleria i Turisme de l'IES M. Àngels Cardona. El centre ofereix, a banda de programes de qualificació professional inicial (PQPI) en cuina i serveis, el cicle formatiu de Grau Mitjà de Cuina i Gastronomia, el cicle formatiu de Grau Mitjà de Restaurant i Bar; i cicle formatiu de Grau Superior d 'Informació i Comercialització Turística.Cercàvem l'experiència dels estudiants, volíem que ens explicassin quines motivacions els van dur a la Formació Professional, com és la formació que reben, quins projectes de futur tenen, i només arribar a l'institut, ens vam deixar seduir per les flaires que sortien de la cuina i per l'aroma del cafè acabat de fer. Vam tenir l'oportunitat de conversar amb Dani Ortega, alumne de 2n de Restaurant i Bar i amb Biel Marquès, alumne de 3r de Cuina i Gastronomia. Abans, però, vam parlar amb Andreu Genestar, Cap de Departament, qui ens va explicar que l'IES M. Àngels Cardona, té la intenció de ser a Menorca, dins de la Formació Professional reglada, el departament de referencia d'Hoteleria i Turisme. "Pensam que tot professional ha de tenir una formació i la nostra, és una formació bàsica que permet dominar diferents tècniques, enfocades al futur laboral. Tenim l'ensenyament temporalitzat, adaptat a la realitat dels alumnes que normalment ja estan treballant. Perquè abans hi havia molts d'alumnes que o començaven el curs més tard o que se n'anaven sense haver-lo finalitzat, coincidint amb la temporada turística. Noltros començam el novembre i acabam a finals de març, i açò fa que les hores lectives estiguin més concentrades, però permet als alumnes treballar i estudiar dins del mateix any". Pel que fa a la naturalesa de l'ensenyament, Andreu Genestar ens explicava: "Intentam que hi hagi un equilibri entre la teoria i la pràctica, tot i que sigui un ensenyament enfocat al món laboral". Ens va explicar també, que els alumnes fan pràctiques setmanals al bar i al restaurant de l'institut, "les obertures que fem cada setmana de bar i de restaurant mai són amb una finalitat econòmica, sí que és cert que cobram, però per cobrir les despeses de matèria primera únicament. És seguint aquest criteri pedagògic que no obrim al públic tots els dies. Volem que els alumnes practiquin amb clients reals, però donam molta més importància a la formació de portes endins".

"Jo estic aquí per aprendreun ofici, i seguir estudiant"

Dani Ortega
18 anys, Ciutadella
Alumne de 2n de cicle formatiu de Restaurant i Bar

Com va ser que vas començar a estudiar Formació Professional?

Jo cercava feina i mon pare coneixia el director de l'Hotel Farragut de Ciutadella i vaig fer feina tot un estiu allà. Me va agradar i me vaig interessar per aquest curs.

Vol dir que vas començar a fer feina i et vas adonar que necessitaves formació?

Sí, quan vaig acabar l'ESO no sabia molt bé què fer, cap on dirigir-me. Me va agradar i per açò vaig seguir.

Creus que és necessari estudiar per fer de cuiner o de cambrer?

Sí, la gran majoria no estan formats, i crec que no està bé. Hi ha molta gent que té feina fixa sense haver cursat cap estudi, sense tenir en compte que és com qualsevol altra professió.


Però creus que hi ha molta diferència entre una persona que s'ha format i una que no?


Molta. Per exemple en la forma de fer les coses, en el coneixement de les begudes, dels plats…


Quines matèries de les que estudies destacaries ?


Oferta gastronòmica, begudes, formació i orientació laboral, alemany, anglès…

Què és el que t'agrada més?

Les begudes, la pràctica de les begudes. M'agrada la cockteleria i m'agradaria tenir un bar en el futur.

Com són les classes?
Feim teoria i pràctica. Tractam els ingredients, el procés, la decoració, la maquinària i el servei. Ara mateix esteim fent els vins. Tot tipus de vins, blancs, rosats, negres, tipus de fermentació, denominacions d'origen… Abans vam fer destil·lació, cerveses també… encara que no fes de cambrer, crec que m'agradaria saber totes aquestes coses, ho trob molt interessant.

Quina diries que és la teva especialitat?

A jo me surt bé tot (riures), però si he de triar, diria que el cafè irlandès.

Sou molts alumnes?

No, som pocs. Però la part positiva és que els professors poden estar molt més per tu. Jo estic aquí per aprendre un ofici, i després seguir estudiant.

Què vols seguir estudiant?

Quan hagi acabat el Grau Superior de Cambrer que començaré l'any que ve a València, tenc intenció de fer Turisme, perquè també he pensat que una de les opcions de futur és ser director d'hotel. Després vull seguir estudiant a la Universitat

I a la Universitat què tens intenció d'estudiar?

M'agrada molt el disseny gràfic.

I com cases aquestes dues formacions?

Mentre estigui estudiant podré fer feina i tenir un sou, no hauré de dependre de ningú. És cert que el disseny gràfic no hi pinta res en aquesta trajectòria acadèmica, però sempre m'ha agradat, se me dóna bé dibuixar i m'agradaria provar-ho. Crec que està bé tenir diferents opcions, perquè si et falla una cosa, en saps fer una altra. També vull aprendre idiomes, que és una cosa que no se'm dóna gaire bé, però ho hauré d'intentar. Aniré a l'escola oficial d'idiomes. Me queden molts d'anys per endavant.

Has de fer pràctiques ara?

Sí. Quan vaig fer feina a l'hotel van ser tres mesos, i l'any passat vaig fer feina a un restaurant però no em van contractar i clar, no es pot convalidar. Necessitam un any treballat si volem convalidar la feina com a pràctiques d'estudi. Les pràctiques pròpiament dites que ens fan fer, són tres mesos, vuit hores cada dia. Després tenim la possibilitat que ens agafin al local on hem fet les pràctiques, si estan contents amb noltros, clar.

"Si vas amb la idea de fer un mòdul per no estudiar, estàs ben equivocat"


Biel Marquès Pons
18 anys, Ferreries
Alumne de 3r de Cuina i Gastronomia

Com va ser que et vas apuntar a Cuina i Gastronomia ?

Vaig acabar ESO i volia anar cap al grau mitjà d'esports, però estava ple, i vaig optar per Cuina. Al final estic acabant el cicle.

Vol dir que vas arribar una mica de rebot ?

Sí, però quan hi vaig ésser me va agradar molt. Diríem que era la segona opció, i n'estic ben content.

Has fet feina mai de cuiner?

No, de cuiner no. De pastisser a Can Pedro, dos estius. Ara aniré a una cuina, perquè necessit fer pràctiques.

Creus que és necessària la formació per fer feina de cuiner?

La veritat és que avui en dia, de gent amb títol fent feina n'hi ha poca, perquè dins la cuina compta molt l'experiència. És ver que per a llocs com hospitals, escoles… mai agafaran un cuiner sense titulació, però a un restaurant, s'estimaran molt més una persona amb experiència, encara que no tengui títol.

Diries que ets bon cuiner?

Com la resta de companys meus. Jo no tenc experiència, me'n queda molt per aprendre.

Què apreneu a les classes de cuina?

Per exemple feim oferta gastronòmica, denominacions d'origen (de vins n'hem estudiades més de setanta), els ingredients, com manipular-los, preparar-los, presentar-los… També feim Formació i Orientació laboral, empresa i iniciativa emprenedora, administració… per si qualque dia volem muntar un restaurant…

Estem parlant d'una formació ben enfocada cap al món laboral, no?

Sí, encara que també tenim l'opció de seguir estudiant un grau superior.

Tens intenció de seguir estudiant?

Sí, encara no sé però, si el grau superior de cuina o d'esports. Si no aprovàs, aniré a fer feina. Ja veuré què faig. La cuina no és una vocació per a jo, encara que m'agradi.

Què destacaries de la formació que estàs rebent?

Que sortim molt ben preparats i ens mostren moltes coses. Els mestres en saben molt. La gran majoria han rodat per diferents països i els agrada molt el que fan. És important, perquè t'ho transmeten.

Veis cuina d'altres països? A vegades. Noltros feim cuina regional, però sí que per exemple veim cuina d'altres regions d'Espanya, "cocido madrileño", escudella catalana… l'any passat vam fer plats del nord d'Europa…

Què és el que t'agrada més de tot el que has après aquests tres anys?

La cuina, tant davant els fogons com la cuina freda. Abans d'anar als fogons has de preelaborar a la sala freda. Als fogons la feina és molt polida perquè és quan veus sortir els plats, però preparar també m'agrada molt.

I quina és la teva especialitat, què és el que et queda més bo?

No ho sé, jo diria que les postres.

Cuines, quan ets a casa?

No, a casa cuina momare, jo a vegades faig postres. Saps què passa? Que com que tot el dia estic cuinant aquí, a casa me fa un poc de vessa.

Parla'm de la utilitat d'adquirir un títol com aquest?

A nivell personal et serveix per a ca teua. A nivell professional, tenim l'oportunitat d'optar a feina a llocs oficials com puguin ser hospitals i escoles. Aquí sí que compta més el títol que l'experiència.

Sou molts d'alumnes?

No, a tercer som cinc. A primer vam començar quinze o vint, però pel camí la gent que de ver no li agrada ho deixa. Pensa que hem d'estudiar teoria. La pràctica la faria molta gent, però la teoria que és molt important, es pot fer pesada si no t'interessa. Si vas amb la idea de fer un mòdul per no estudiar vas ben equivocat.

Pens que deu ésser una formació ben divertida però…

Sí! A més hi ha molt bon ambient, som com una família, sempre que podem feim dinars junts.