TW
0

El pròxim tres de maig es celebra el 50 aniversari de l'obertura al públic de la casa d'Anna Frank a Amsterdam

El pròxim tres de maig es celebra el 50 aniversari de l'obertura al públic de la casa d'Anna Frank a Amsterdam. Al voltant d'un milió de persones visiten cada any la casa que va ser refugi d'Anna, la seva família i altres companys de refugi, en total vuit persones jueves que visqueren la injustícia nazi durant dos anys amagats en la part posterior de les oficines d'Otto Frank, únic supervivent dels camps de concentració als que van ser enviats tots després de ser detinguts per la Gestapo.

Anna Frank tenia tan sols tretze anys quan, tancada a la casa, va començar a escriure un dietari en una sèrie de quaderns, i algunes fulles amollades, en el que relatava el dia a dia de les circumstàncies que vivia amb la seva família vistes des de la seva perspectiva d'adolescent, el que no lleva que s'hagi convertit en un referent bàsic de la literatura universal.

Otto Frank al tornar a Amsterdam al cap d'uns anys va recuperar el diari de la seva filla i va lluitar perquè no demolissin el refugi en el que havien viscut tal barbàrie. L'opinió pública i finalment el suport de l'Ajuntament van fer possible la salvaguarda d'un testimoni de primera mà sobre un dels fets històrics més cruels.

Durant la visita, que dura aproximadament una hora, hom pot conèixer l'espai en el que Anna va escriure el seu diari, espai en el que va penjar algunes fotografies i altres coses que encara es conserven així com s'exhibeixen els facsímils del seu diari. També es mantenen encara a la paret les retxes amb les que Otto media el creixement de les seves filles així com un mapa de Normandia en el que anotava l'avanç dels aliats. Però a més dels objectes físics la visita commou pel que conta i com ho conta, per com apropa el visitant al testimoni viu d'un espai que parla per si sol.

Recomanen, tots els que ja han tingut el plaer de visitar el museu, molta gent en més d'una ocasió, adquirir els tiquets per adelantat ja que les cues que es formen a l'entrada són molt llargues. La casa d'Anna Frank s'ha convertit en aquests 50 anys en una visita imprescindible.