TW
0

L'ampliació de l'alberg juvenil realitzada per Pep Ripoll i Juan M. Tizón ha resultat guanyadora del Premi d'Arquitectura

L'antic edifici de Sa Vinyeta de Ciutadella, la planura llisa del terreny i les parets seques que trituren el paisatge... van ser les notes detonants per Pep Ripoll i Juan Miguel Tizón a l'hora de concebre una obra d'ampliació per adequar Sa Vinyeta com alberg juvenil que es va resoldre amb un concurs que els arquitectes van guanyar a l'any 2002 sent executada l'obra el 2006. L'obra dels arquitectes mallorquins de Sa Vinyeta, la seva primera intervenció a Menorca, ha resultat guanyadora de la quarta edició del Premi d'Arquitectura de Menorca 2005-2006-2007-2008.

Com a primera acció els arquitectes van delimitar el terreny com si tractessin d'estendre una catifa: "ens rep a l'arribada, es dilata vora la casa, s'enfonsa en el sòl existent, acusa les nostres petjades, es plega perquè descansem, aixeca alguna de les seves puntes, i a noltros amb ella, s'esfilagarsa, s'aixeca i doblega sobre si mateixa: una topografia superposada: l'espai públic", així és com resa el projecte que explica de forma un tant poètica on s'assenten els dos cossos de nova planta i la relació entre ells sempre amb una clara horitzontalitat que aferra l'arquitectura al terreny a la vegada que l'aproxima sigilosament cap a les parets seques per les que senten atracció els arquitectes des de l'inici.

En tot moment es va haver de tenir en compte l'edifici preexistent, una antiga casa senyorial rural d'alçada considerable, rematada per una torreta, que està registrada a l'Inventari Arquitectònic de Protecció del Patrimoni Històric, el respecte s'ha mantingut tant a l'exterior com a l'interior i el que els arquitectes han volgut aportar és, especialment, aquesta cota superior com a indret privilegiat des d'on contemplar el paisatge que arriba fins la mar "aquesta és la principal diferencia entre l'abans i l'ara" explica Pep Ripoll.

Els dos cossos construïts de bell nou compleixen dues funcions distintes, un allotja les habitacions a les que la llum intensa arriba tamisada gràcies a les lames de fusta que impedeixen la molèstia del sol estrident de l'estiu; el segon bloc es dedica a espais públics i sales on descansar, xerrar o contemplar les vistes més destacades.

Sa Vinyeta aporta d'aquesta manera quelcom més als joves que la possibilitat de passar uns dies a un alberg on realitzaran activitats diverses, l'experiència arquitectònica serà en aquest cas un al·licient afegit del que gaudiran palpant en primera persona l'essència d'una arquitectura que té molt que oferir-lis.