TW
0

Brasília celebra aquest any el seu 50 aniversari i motius no li falten per commemorar una data en què s'havien pres importants decisions que executades han resultat tot un èxit. El 21 d'abril de 1960 Juscelino Kubitschek, president de l'estat en aquell moment, expressava el seu desig d'aproximar les zones selvàtiques a través de la capital interior del país. Des de 1987 Brasília és Patrimoni Cultural de la Humanitat.

El projecte s'havia gestat a través del concurs que va guanyar Lúcio Costa amb la participació de l'arquitecte Oscar Niemeyer que va ser l'encarregat de projectar gran part dels edificis més importants. L'elecció de Niemeyer no va ser en cap cas casual. En pocs mesos va dissenyar edificis residencials, comercials i administratius que esdevindrien vertaders articuladors no tan sols de la ciutat on anirien destinats sinó importants per la seva transcen-dència com a model arquitectònic i també com elements rellevants en el seu propi context urbanístic i social.

Niemeyer va tenir en compte múltiples aspectes, per exemple el de construir un llac per assegurar l'habitabilitat de la zona donat que el terreny era molt àrid. En un principi la planta de la ciutat s'havia projectat com una creu apuntant al nord-est, però en acabar havia pres la forma d'un pardal en vol: el cap és la coneguda com a Plaza de los Tres Poderes, al coll es troben els ministeris i els edificis públics, per la cua estan les zones d'oci i a les ales les zones residencials. Brasília adquiria així una dimensió abans no pensada que li atorgava un simbolisme que transcendia sobre si mateixa.

L'arquitecte va treballar cada tessel·la del gran mosaic, la catedral de Brasília, el palau de Itamaraty, la seu del Supremo Tribunal Federal, els edificis ministerials i la seu del govern, el palau del Planalto. En quatre anys Brasília era una realitat que demostrava que una altra arquitectura és possible. Miemeyer havia concebut els seus projectes com escultures, explorant múltiples facetes i possibilitats que a 50 anys vista són encara magnífics i espectaculars.