TW
0

Durant aquest curs, a l'IES Biel Martí de Ferreries, s'han posat en marxa un sèrie d'accions encaminades a promocionar la lectura entre els nostres alumnes.
En primer lloc, hem aprofitat les hores d'Estudi Assistit a 3r i 4t per dedicar-les a llegir. En lloc de posar una lectura obligatòria, des de la Biblioteca hem preparat dos carros amb una selecció variada de llibres, que inclou des de lectures clàssiques fins a les darreres novel·les de tipus fantàstic, des d'àlbums il·lustrats a llibres de divulgació a l'abast dels alumnes. En cap moment ha estat una llista tancada, ja que hem tingut en compte els suggeriments dels alumnes o les novetats editorials. La idea és que durant el curs puguin crear una biografia lectora amb les seves lectures i participin amb les seves ressenyes al Bloc de la Biblioteca: http://www.bibliotecaiesbielmarti.blogspot.com/

La creació d'aquest bloc ha estar la segona acció que hem dut a terme. Aquí hi anam penjant ressenyes de llibres, recomanacions i notícies d'interès. El nostre desig és que pugui ser un espai obert a tota la comunitat educativa i que amb el temps pugui acollir opinions no només de professors i alumnes sinó també de pares i mares lectors. Com que fa poc que ha estat creat encara és una eina per desenvolupar.

Des de la Biblioteca la intenció és també programar al llarg del curs activitats diverses per implicar als nostres alumnes i per fer de la Biblioteca un espai viu i acollidor. Hem començat en el primer trimestre amb la convocatòria del I Concurs de Microrelats d'Hivern. Les bases del Concurs posaven dues condicions: que els relats no sobrepassassin les 150 paraules i que s'inclogués un element relacionat amb les festes de Nadal dins la història. Enguany hi han participat 16 composicions i el relat guanyador va ser el d'Adriana Moll, alumna del Cicle Formatiu de Sistemes Informàtics. Des d'aquí volem agrair la feina de tots els participants i la dels membres del Jurat en representació de tota la Comunitat Educativa del Centre: alumnes -Neyla Saimi-, pares -Toni Moll-, professors -Tere Febrer i Ester Soler- i personal no docent -Maria José Hernández. En el mateix acte, celebrat pocs dies abans de les vacances de Nadal, també es van lliurar els premis a l'elaboració de postals de Nadal organitzat per Educació Plàstica. La felicitació d'Inma Martínez va ser l'escollida per representar el centre.

Per acabar, voldríem aprofitar aquest espai per fer una reflexió. Tant de bo l'Administració invertís més recursos en les Biblioteques dels Centres. Hi falta programar activitats destinades al foment del llibre a Secundària, no tenim una dotació econòmica per renovar el fons, ens arriben pocs llibres del Consell i del Govern i el que ens arriba és molt sovint un tipus de material bibliogràfic -a vegades molt costós - que no és el més adequat per l'edat i els interessos dels nostres alumnes. També seria interessant incentivar la col·laboració entre les Biblioteques Municipals i les Escolars per tal de rendibilitzar els recursos i unir esforços. Des dels ajuntaments també es pot fer molta feina. A comunitats com Catalunya o Extremadura, ja fa uns quants anys que existeix el Programa de Pobles Lectors. Un exemple el tenim al Vallès Oriental, on es duu a terme el Projecte "Parets, un poble lector" amb la implicació de la Biblioteca Can Butjosa, pionera en el foment de la Literatura infantil i juvenil.

Queda encara molt camí per fer...


I Concurs de microrelats d'hivern (relat guanyador)

Lazos invisibles
Cuenta la leyenda que una nochebuena, cuando el mundo aún no se había recuperado de la última gran guerra... dos figuras casi opacas se confundían con la niebla de Fontainebleau, un pequeño pueblo al sur de Francia. Hablaban en susurros, casi en silencio y sólo para ellas. En sus palabras se podían escuchar sentimientos encontrados, anhelo por no haber podido disfrutar de una historia que nunca empezó. Caminaban juntas, rozándose. Llegaron hasta el mirador, lugar en el que una nochebuena de muchos años atrás se hicieron promesas, compartieron ilusiones y se juraron así mismos que nunca nada ni nadie sería capaz de separarlos, pero la guerra llegó. Terminando con la vida de miles de personas, entre ellas, jóvenes que como ellos nunca pudieron disfrutar del lazo invisible del amor. A día de hoy se dice que si dos personas enamoradas acuden en nochebuena al mirador, por mil guerras que haya jamás podrán separarse.