TW
0

Aquests dies, com cada any, els centres educatius de Menorca han aprofitat la festivitat de Sant Antoni per estudiar la història, els símbols, les tradicions, les arrels del nostre poble. Cada 17 de gener commemoram amb la Diada del poble de Menorca, la victòria i l'entrada del rei Alfons III a Ciutadella l'any 1287. El final de la Menorca musulmana, la incorporació de l'Illa a la Corona d'Aragó marca l'inici de bona part del que som com a poble en el present.

Amb els alumnes
Nosaltres ens vam afegir a la sortida que divendres passat van fer els fillets i les filletes de 3, 4 i 5 anys del CP Pintor Torrent, el cicle d'Educació Infantil sencer. Els vam acompanyar des de l'escola recorrent la ruta que prèviament tenien decidida i marcada damunt el plànol, fins a la Catedral i després fins a la plaça de ses Palmeres, passant per Dalt es Penyals, carrer de sa Font, Santa Clara, ses Voltes, i de tornada, per la Contramurada, de regrés a l'escola. Una vegada més, ens va encantar constatar la tendresa i l'interès que provoca una riuada d'infants pels carrers; no deixa indiferent ningú. Tant és així, que no hi van faltar àvies i avis, pares i mares, que fent d'espectadors en algun moment es van atracar a besar i saludar els seus infants.

Els més petits anaven fent parella amb els més grossos, que s'encarregaven de mantenir-los atents al camí i a la filera. La classe dels Planetes, la dels Pirates i la de les Papallones no van perdre ni l'ordre ni el ritme en cap moment.

A la Catedral, els infants van tenir l'oportunitat de mirar ben d'a prop la imatge de Sant Antoni que sortiria dilluns en solemne processó. La campana i el porquet van suscitar diferents comentaris.

Va ser a la plaça de ses Palmeres, però, on més va créixer l'animació; la rajola amb la lletra T, que durant la resta de l'any sol passat per tothom bastant desapercebuda, va ser el punt central de la visita. Molts es van animar a simular els tres tocs.

A la plaça vam tenir ocasió de fer una bona foto de grup, que va suposar un autèntic exercici organitzatiu per part de les mestres.

Aquesta sortida, en realitat, era la culminació d'un seguici de feines que durant la passada setmana s'han realitzat a l'escola. L'estudi de les dites populars relacionades amb Sant Antoni, l'aprenentatge de la història i la llegenda que envolta aquesta data... es va veure definitivament completada amb la volta pels carrers més cèntrics de Ciutadella.


Dites populars de Sant Antoni

Dels sants del gener, sant Antoni és el primer.

Per sant Antoni de gener, cavalls amb flocs pel carrer.

Per sant Antoni, una passa de dimoni.

Sant Antoni del porquet és el primer sant del fred.

Sant Antoni va per mar, tocant una campaneta, tots els peixos de la mar, van dins la seva barqueta.