TW
0

La dona i el món. La dona i l'existència. La dona i l'art… Potser pensareu, "a aquestes alçades hem d'estar fent aquestes distincions? Pel que es llegeix cada dia a la premsa, pel que sentim cada dia al mig del carrer, pel que vivim quotidianament, es veu que sí! Tant de bo arribi prest el dia en què parlarem només de la persona, sense adjectius ni puntualitzacions. De moment, i per fer aquest recorregut cap a l'ésser humà, cal encara mostrar i reivindicar la força creadora de la dona, la seva particular manera de veure el món i mostrar la realitat a través de la sensibilitat que li és pròpia".

Les paraules de la soprano menorquina Maria Camps resumeixen el per què de l'al·legat que encapçala a través de l'art. El Dia de la Dona és una d'aquelles dates de commemoració internacional que, com d'altres, haurien de desaparèixer del calendari. Si així fos implicaria l'èxit de la lluita per la igualtat entre homes i dones. Pel camí milers d'iniciatives per alçar la veu, entre elles la que el proper dia 9 tindrà lloc al Teatre Principal de Maó.

"Dona-ART, la mirada femenina" és la fusió de música, dansa, pintura i poesia en un projecte que la cantant defineix com "un espectacle des del punt de vista femení, en clau positiva i sense ànim de denúncia, sinó amb la intenció de donar espai a l'art fet per dones, la qual cosa és ja de per sí una reivindicació".

Generosa i amb l'ull posat a la proposta "Nura" celebrada –amb excel·lent acceptació– el passat estiu a la seu de Xalubínia a Alaior, Camps decideix compartir un suggeriment individual amb un grup de dones creadores. El resultat no és altre que un muntatge multidisciplinar on es lliga "la música feta per dones, amb veus femenines de la poesia catalana, amb propostes coreogràfiques i amb un rerefons de creació pictòrica".

Natalia Tamayo, del Centre Internacional de Gravat, signa els treballs pictòrics que donen imatge a l'espectacle. Macià Florit dirigeix el vídeo documental que il·lustrarà la proposta amb la creació animada; i les ballarines Cristina Blanco i Júlia Portella són al capdavant de les coreografies que il·lustraran la música de compositores tan rellevants com Alma Mahler, Fanny Mendelssohn o Clara Schumann.

La música més contemporània arribarà de la mà de l'obra de la russa Sofia Gubaidulina, de la compositora de Castelló Matilde Salvador o de la maonesa Margarida Orfila de qui la soprano menorquina diu "ha sigut també una feliç troballa que aporta una interessant veu local, amb un estil molt imbricat amb la música catalana de començaments de segle XX".

La pianista Assumpta Coma, la flautista Marta Florit i la mateixa Maria Camps són el nus d'una proposta que completen Conxi Masreal i Laura Cubas que alçaran la veu poètica de les reconegudes Maria Mercè Marçal, Marta Pessarrodona, Dolors Miquel, Margarita Ballester o de la jove alaiorenca Blanca Ripoll.

Més inf0:
DONA-ART, dia 9 de març al Teatre Principal de Maó
A partir de les 20.30 hores.
Accés gratuït