TW
0

Els alumnes de 2n d'ESO de l'IES M. Àngels Cardona de Ciutadella han dut a terme, a la segona avaluació i a l'àrea de Llengua Castellana i Literatura, una tasca que ha consistit en l'elaboració d'una "Gregueria". El motiu d'aquesta tasca és que l'alumne elabori un text de creació literària i es familiaritzi amb una figura retòrica molt important com és la metàfora.

Què és la metàfora?
La metàfora és un recurs literari que consisteix en comparar un terme real amb una altra d'imaginari. Existeixen dos tipus de metàfora: la metàfora impura o també anomenada imatge, on els dos termes comparats són visibles. Per exemple a l'oració "En Joan és un sol", es compara el teme real "Joan" amb el terme imaginari "sol". L'altra tipus de metàfora es diu metàfora pura, que consisteix en la supressió del terme real. Si agaféssim l'exemple d'abans seria "Avui he vist al meu sol", on "sol" fa referència a Joan.

Què és la "greguería"?
Un cop els alumnes van assimilar la diferència entre imatge i metàfora pura es va introduir el terme de "greguería". La "greguería" és un text molt breu inventat per l'artista Ramón Gómez de la Serna i que té la finalitat d'expressar una idea o sentiment amb un to humorístic. De fet, ell la va definir amb la següent fórmula: "HUMOR + METÀFORA = GREGUERÍA". Gómez de la Serna va escriure "greguerías" de tot tipus i amb qualsevol lletra, animal o objecte, etc. Alguns exemples de "greguerías" d'aquest autor són:

• "Las espigas hacen cosquillas al viento"
• "La O es la I después de comer"
• "La F es el grifo del abecedario"

Anem a crear una "gregueria"...
La tasca que van dur a terme els alumnes de 2n d'ESO va consistir en inventar-se una "greguería" a partir de la inicial del seu nom, amb una lletra del seu llinatge o, simplement, amb algun objecte que guardés alguna semblança amb un altre. Aquesta "greguería" havia d'anar relacionada amb un dibuix que guardés relació entre els dos elements que es comparaven. També és valorava que fos original i que tingués sentit de l'humor. Paral·lelament, també van fer un treball de recerca per a conèixer millor qui era en Gómez de la Serna.

Esperam que aquesta tasca vos hagi agradat tant com a nosaltres i vos convidam a què també vosaltres penseu alguna "greguería"...

Aquesta activitat va ser duta a terme pels professors de Llengua Castellana i Literatura i del departament d'Orientació: Esther Camps, Dani Coca, Santi Moll i Marga Seguí.