TW
0

'This is the end? Beautiful friend? This is the end? my only friend, the end?' (Potser el biopic de Stone? potserApocalypse Nowde Coppola)

Potser un dia se li encarregui a un director de moda fer una pel·lícula sobre com es va aconseguir portar al cinema la vida de Jim Morrison i els mítics The Doors? Quaranta anys clavats del dia que van trobar a Morrison mort a la banyera d'una habitació d'hotel a París? avui toca fer un repàs al grup californià més influent de tots els temps i sortejarem, de la mà d'Oliver Stone, els obstacles que aquest pol·lèmic realitzador va patir per a concloure un dificilísim rodatge fa uns vint anys, just al mig de la 'doorsmanía' que vam patir tots nosaltres al voltant d'aquella època? Òbviament en David Vidal, en Kike Juanico, en Pedro Luís Jordi, en Miquel Pons Moll, en Biel Anglada, un servidor i algun desgavellat més vam rendir culte sobradament al mític solista? L'homenatge és per a ell i per tots nosaltres?

I és que The Doors no van morir el 3 de juliol de 1971? aquell dia tan sols va finalitzar l'activitat compositiva del poeta més gran del rock? Aquell día d'estiu va començar el culte a un home i a un conjunt musical, que es va extendre fins fa vint anys amb motiu de la cinta sobre Morrison i que, evidentment, creixerà a mesura que la eternitat va evocant el mite?La primera pedra que va edificar el monument va ser aquella escena inicial d'Apocalypse Now(1979) de Francis Ford Coppola, que era il·lustrada amb el temaThe End? Però després de moltes reedicions, relectures, documentals, llibres (autoritzats o no), etc... el film d'Oliver Stone s'enfila com el més complex i ambiciós símbol a aquesta devoció?

La història del projecte va néixer amb l'edició de la biografía de Jim Morrison; però un cop comprats els drets de la novel·la es va veure clara la negativa de la família de Morrison i de Pam Courson (la seva parella) davant la posibilitat d'una pel·lícula basada en aquest text? Ray Manzarek, el mític teclista de la banda, va recolzar el llibre i va donar suport al film, tot i que preferia un guió que recollís (of course) més l'esperit col·lectiu del grup i de l'època, més que ser una pel·lícula basada en les aventures i desventures del 'Rey Lagarto'? Robby Krieger, el guitarrista, es va oposar perquè no creia que cap cinta cinematogràfica pogués captar la singularitat del personatge que era el seu gran amic, i John Densmore, el bateria, passava de tot i seguia en el seu intent de triomfar en el cinema (de fet, només va exigir aparèixer al film? ell interpreta l'enginyer de so Bruce Botnick)? Tot i així, el productor Sashe Harari va comprar els drets d'imatge dels tres Doors vius i va trucar a Bill Graham (propietari dels clubs Wilterland i Filmore) perquè s'encarregués de la execució del projecte i posar d'acord músics i familiars? Graham va veure impossible utilitzar la biografia publicada i va assegurar als Morrison que es redactaria un nou guió; llavors es va començar la sempre difícil tasca de trobar actors i director, tot i que el primer contacte amb Oliver Stone es va tenir tot just un día abans que aquest partís amb direcció a Filipines per a rodarPlatoon(1986)? David Sugerman, amic i fan del grup (i representant de Manzarek) va proposar John Travolta pel paper de Morrison i, fins i tot, el va introduir dins l'ambient i els clubs que havien freqüentat i tocat els Doors, però el seu caràcter, potser massa cienciòleg, va impedir una correcta caracterització d'aquest mite dels excessos? Tom Cruise va rebre, anys més tard, el guió de part de Stone tot just finalitzat el rodatge de 'Nacido el Cuatro de julio' (Born on the 4th of July, 1989) però, potser pel mateix motiu que Travolta, també va rebutjar el paper?

La llista de directors possibles va anar des de William Friedkin fins a Ron Howard, passant per Scorsese, Coppola o Brian de Palma, d'entre altres? Amb l'Oscar dePlatoonsota el braç, Oliver Stone va ser recuperat per la productora i no van deixar passar l'oportunitat (Stone va acceptar la proposta per una qüestió purament personal: és un fan de Morrison, tant com artista que com a símbol d'una generació de nord-americans dins la qual evidentment s'inclou)? Per a les proves de casting van passar més de dos-cents actors; alguns noms que van sonar van ser els de Timothy Hutton, Christopher Lambert, Michael Hutchence (el malaguanyat líder dels australians INXS) o Steven Bauer (el Manny Rivera deScarface)? La mare de Jim Morrison també va aportar el seu granet d'arena al desconcert proposant (atenció!) Kevin Costner després de veure'l per televisió i comprovar la seva (Ooops!!) asombrosa semblança amb el seu fill?

Finalment l'escollit va ser el llavors semi-desconegut Val Kilmer? Kilmer havia d'interpretar tots els matissos de la vida de Jim Morrison, pel que va ser assessorat per la coreògrafa i cantant Paula Abdul i per l'antic productor del grup John Rothchild, per així poder registrar correctament els moviments del mític cantant i els seus registres vocals? La resta del repartiment el van completar Meg Ryan (com a Pam, la núvia de Jim), Kevin Dillon (com a Densmore), Frank Whalley (com a Krieger) i Kyle MacLachlan (com a Manzarek)? Amb aquest estrany grup d'actors, Stone només podia acabar realitzant un atípic, excessivament lisèrgic i força irregular biopic que no va deixar indiferent ningú?

La va definir perfectament Luís Martínez per a 'El País': 'Rocambolesca, pretenciosa, impactant, abigarrada, evocativa, exagerada, intensa i, per suposat, impossible d'oblidar'? Les difícils llavors d'una pel·lícula difícil? Però avui no toca evocar Oliver Stone, ni Val Kilmer? Avui recordem el músic que fa quaranta anys va marxar, deixant un llegat absolutament mític?When the music's Over? Turn Off the light?Fins la setmana que ve, incrèduls!