La mirada del pintor Pacífic Camps Coll es converteix en el fil conductor del documental, on apareixen personatges com el mestre d’aixa de Ciutadella, Jaume Llompart, Tòfol Mus o Sergi Cleofé | P.C.J.

TW
0

Un estiu, Pacífic Camps Juaneda (Ciutadella, 1973) acabava d'arribar de Barcelona després d'una llarga temporada lluny de Menorca. Va veure una exposició del seu conco, Pacífic Camps Coll, que el va impactar i el visità a casa seva. Al seu estudi descobrí unes fotografies sobre el món dels llaüts que el van captivar. A partir d'aquí tot es va precipitar. El cineasta assistí a una trobada de vela llatina d'Amics de la Mar i s'entusiasmà amb la plasticitat de la navegació dels llaüts. Emocionat, va tornar a Barcelona i proposà al seu amic Albert Salas realitzar un documental. El projecte arrencà el 2011 i acaba de quedar enllestit. «Color a mar i vela» s'estrenarà el proper dia 7 de març, amb una projecció a les 22 hores, als Cinemes Canal Salat, que es repetirà el dia 11, a les 18 hores.


Obra poètica

«Color a mar i vela» té com a fil conductor la mirada artística i emotiva del pintor i fotògraf Pacífic Camps Coll sobre el món de la vela llatina a Menorca. «La senzillesa, la llibertat i expressivitat que emana d'aquestes embarcacions ha captivat el pintor, que ha dedicat diversos quadres i fotografies artístiques als llaüts i al mar. La sensibilitat i delicadesa que li transmeten aquestes barques així com la seva gent, fan que el pintor s'hagi convertit en un bon amic per acompanyar-nos en aquest viatge», explica el director, qui afegeix «amb una mirada als ulls del pintor ens adonem de la senzillesa d'una vela per evocar emocions profundes».

A través de la pel·lícula es retrata la labor d'Amics de la Mar i el paper de diferents personatges, des del mestre d'aixa Jaume Llompart fins els poetes Tòfol Mus i Sergi Cleofé. L'obra es centra amb una trobada de vela llatina al Port d'Addaia. «Em va semblar molt interessant el fet que una embarcació com el llaüt, petit i fràgil, s'encarava a un paratge tan feréstec i dur com la costa nord de Menorca. És un contrapunt que m'inspirà», afirma Pacífic Camps Juaneda, el director. Aquesta obra de cinema documental compta amb una banda sonora composada i musicada per Guiem Soldevila i Joan Bramon, amb una música que reforça la poètica visual de les imatges.

Després de la projecció prevista als Cinemes Canal Salat, els autors de la pel·lícula treballen per poder organitzar projeccions a Palma i Barcelona, així com presentar el documental a diferents festivals.

Pacífic Camps explica que la finalitat del documental és «recordar que a l'illa de Menorca tenim una cultura molt rica, unes tradicions i costums autèntiques i un carisma molt especial que hem de cuidar, estimar i preservar».