Una tradició que no perd força. Sant Jordi és una data assenyalada amb intercanvis de regals. | Gemma Andreu

TW
0

L'esperit festiu de Sant Jordi es va notar ahir a Menorca, no només a Maó i Es Castell on hi va haver fires, sinó també a altres municipis, on es van celebrar diferents esdeveniments relacionats amb el món del llibre.

A l'Esplanada des Castell i al centre de Maó l'ambient va estar força animat, en una jornada en què llibres i roses van ser els protagonistes. A Maó, la Plaça Constitució, i els carrers Nou i S'Arravaleta van concentrar gran part de l'activitat, amb una quarantena de paradetes de llibreries, floristeries i també d'entitats, com ara el Teatre Principal o l'Institut Menorquí d'Estudis. Durant el matí, l'afluència va ser ben abundant, i la coincidència de la diada de Sant Jordi amb les vacances escolars de Setmana Santa i l'arribada dels primers turistes hi va ajudar.

Durant el matí els fillets que passaven per la fira es van poder fotografiar amb Es Drac de Maó, un personatge que recorre a la llegenda del drac de Sant Jordi, i que va atreure l'interès dels més petits.

Igualment, i igual com dissabte passat, es va tornar a fer el taller de dibuix, davant Santa Maria, on els fillets van poder fer les seves il·lustracions, relacionades també amb la diada de Sant Jordi.

Quan encara no eren les dotze, la Gwent Touring Band va animar l'ambient amb una actuació a S'Arravaleta, que va seguir el públic.

La tradició
Sant Jordi és sinònim de llibres i roses, i bé es podia comprovar veient que era molta la gent que es decidia a comprar algun llibre, i també roses, ben engalanades amb el pertinent llaç quadribarrat.

Alguns dels llibreters consultats afirmaven que, a diferència de dissabte, ahir, la jornada era més que positiva. El bon temps va ajudar a què fossin molts els passessin per la fira, i que cerquessin entre la gran varietat de llibres exposats. Així, quant a les vendes, els llibreters coincidien en va ser una bona jornada.

Entre els llibres més sol·licitats hi ha títols com «Els Clark», de Josep Maria Quintana; «Cero cero cero», de Roberto Saviano; el reeditat «Art de la cuina» de Fra Francesc Roger; o «Los corsarios de Menorca al servicio de la Gran Bretaña (1778-1782)», de Marc Pallicer.

Altres llibres que també desperten l'interès dels lectors són «Vertigen» d'Esperança Camps i Empar Marco; «Cartes a Josep Pla des de Menorca» de Miquel Àngel Maria; «L'analfabeta que va salvar un país», de Jonas Jonasson; «Las tres bodas de Manolita», de Almudena Grandes; «La gran desmemoria» de Pilar Urbano; «Espies menorquins a Turquia», de Florenci Sastre; o els premis Mercè Rodoreda i Sant Jordi 2013, «Mai no sé què fer fora de casa, de Neus Canyelles, i «Dies de frontera» de Vicenç Pagès, respectivament.