El alumnes d'Arts Escèniques del Josep Maria Quadrado inauguraren la desena edició de la Fira del Llibre en Català. | Josep Bagur Gomila

TW
0

La literatura torna envair el carrers de Ciutadella. I aquest cop ho fa en la llengua catalana. El matí d'aquest divendres s'ha inaugurat a la plaça de Es Born la desena Fira del Llibre en Català, que torna a Ciutadella. I així serà, a petició dels llibreters, ja de forma forma definitiva, després de varies edicions celebrades a tots els pobles de Menorca.

La fira ha començat poc abans de les deu del matí amb un pregó dels alumnes d'Arts Escèniques del Josep Maria Quadrado, ressaltant que està "ben a prop dels llibres es com està ben a prop d'una persona estimada", ja que "és inimaginable un món sense llibres", com deia en Jorge Luis Borges. I malgrat "vivim en un temps accelerat", on "no trobem el moment de parar en el frenesí de la vida moderna", sempre trobem la lectura com "una pausa, un moment privilegiat que ens transporta al món interior". I per açò els estudiants han volgut deixar clar que "ens agrada llegir, que hi farem", conscients que "no es llegeix igual de jove que de vell".

Després del acte inaugural, la fira que enguany compta amb vuit expositors, ja s'ha mantingut oberta tot el dia. Els primers en visitar-la han estat els escolars i ja el capvespre toca el torn a les presentacions dels llibres de poesia i novel·les, a càrrec dels propis autors, com Ponç Pons, Joan F. López Casasnovas, Tomeu Truyol, Josep Maria Quintana i Marta Veiga. Ja al fosquet la fira acull un recital poètic, amb la intervenció de Pere Gomila, Anna Maria Ticoulat, Maite Salord i Maria Victòria Secall.

La fira es mantindrà oberta tot el dissabte, on les vuit llibreries seguiran exposant llibres escrits en llengua catalana. Hi haurà també diversos actes, com la presentació de les publicacions amb les obres guanyadores del XII Premi Francesc Borja Moll de contes i rondalles i el Premi de Narrativa Juvenil del Consell (10 hores).

A les 10,45 hores de dissabte estan previstes més presentacions de llibres, com el llibre de Isabel Rodríguez, Pilar Vinent i el de Sílvia Pons, per després acollir una sessió de contacontes a càrrec de Laia Garcia.

Els actes seguiran amb una ruta literària (12 hores a la plaça Federico Pareja) i la final del concurs de Lletres i Mots (12,30 hores). Pel capvespre, hi haurà més presentacions de llibres de caire històric, com el de Florenci Sastre, Miquel Àngel Casasnovas, Josep Portella i dels arqueòlegs Montserrat Anglada, Antoni Febrer i Lluís Plantalamor, el de Cristòfol Barber i Sílvia Pons, i dels Quaderns de Folklore.

La fira acabarà amb un toc gastronòmic, ja que a les 19,45 hores Pep Pelfort, Josep Borràs i Bep Al·lès ens guiaran en itinerari pels llibres de gastronomia de Menorca al llarg de la història, per acabar amb una degustació gastronòmica amb una recepta de Fra Roger.