Les àvies menorquines, ahir, assajant amb la coreògrafa, a una sala del ‘Principal’. | T.P.

TW
1

Com va ser la joventut de les dones que avui tenen 70, 80 o més anys? Com ho van viure? Van ser lliures o van dependre dels homes? Aquestes són algunes de les preguntes que, juntament amb l'interès per traduir cos i identitat en el llenguatge de la dansa, que van dur a la coreògrafa mallorquina Mariantònia Oliver a dissenyar la proposta que es podrà veure diumenge (19 hores) al Teatre Principal, on compartirà protagonisme amb un grup de dones de Menorca «plenes de vitalitat» i que ajudaran a fer possible l'espectacle.

Aquest espectacle surt de la necessitat de «fer referència a l'esperit col·lectiu de dones com la meva mare, de 84 anys, que de joves no van tenir vida pròpia, ja que van dependre sempre dels homes». I va ser així que va reunir un grup d'amigues de la seva progenitora, que el seu pare batejà com «Las Muchas», i que «me van regalar el seu temps perquè pogués emprar aquella informació per a un procés d'investigació i creació».

Va ser així que Oliver va crear uns audiovisuals, que es projecten darrere de l'escenari, mentre la coreògrafa trasllada, a través de la dansa, sentiments com la resistència, perquè «les dones podem amb tot», o la repressió, o la part amagada de la sexualitat, per haver estat un tabú durant tants anys.

Mariantònia Oliver compta, per a cada espectacle, amb un màxim de deu dones del poble on actua. En aquesta ocasió, hi seran, per exemple, diverses usuàries de la Residència Geriàtrica del Consell o de l'associació Alba.
Des d'ahir i fins diumenge, aquest grup treballarà amb la ballarina, i ajudaran a conformar la funció, en la que participaran en el seu tram final, demostrant, precisament, aquest alliberament i aquesta lluita contra la fragilitat que s'atribueix a la gent de més edat.

La proposta arriba de la mà de la Direcció General de Cultura i de l'Ajuntament de Maó, i s'emmarca en els actes del Dia Internacional de la Dona, per «reivindicar la cultura i la dansa com a transformadores de la societat» i «aportant valors positius», afirmà el regidor de Cultura, Héctor Pons.