Àlvar Triay, a l’esquerra, en el paper de Pere, el conco d’en Blai, interpretat pel jove mallorquí Guillem Marquès.    | LLORENÇ GRIS

TW
0

Aquest cap de setmana s’estrena el nou espectacle de Produccions de Ferro. Es tracta de «Jutipiris», un text protagonitzat pel menorquí Àlvar Triay, que comparteix escenari amb el jove actor mallorquí Guillem Galmés. L’estrena és aquest divendres al Teatre Principal de Palma, mentre que diumenge arriba al Teatre La Unió de Son Servera, també a Mallorca, i de dia 6 al 19 l’espectacle es trasllada a l’Espai el Tub de la capital balear.

«Jutipiris» és un text del dramaturg Manel I. Serrano. En les seves línies l’autor planteja una història amb un fort vincle personal i familiar que aborda el tema de la comunicació i la integració de les persones amb discapacitat.

A l’obra, conco i nebot comparteixen confidències i jocs al bosc de devora ca seva, però un dia en Pere, un home carregat d’inseguretats, ha d’explicar al seu nebot, amb síndrome X fràgil, que un familiar molt proper ha mort. Un tema desconegut per als dos. «Jutipiris» parla dels vincles entre dues persones, de la mort, la màgia, les discapacitats intel·lectuals i socials, de la comunicació sentimental.

Un any després de la residència al Centre de Creació de Dramatúrgia Espai el Tub on va néixer aquesta obra, Produccions de Ferro converteix «Jutipiris» en un espectacle dirigit per Catalina Florit i amb l’assessorament artístic de Sergi Belbel.