L’Aavib ha organitzat algunes activitats a l’Illa, com ara a Can Saura, a Ciutadella, el setembre de 2020.  | AAVIB

TW
0

El dissabte 28 de maig, a les 11 hores, s’ha convocat al Recinte Firal des Mercadal, una reunió d’artistes i treballadors culturals de Menorca, per a impulsar la creació d’una entitat que esdevengui l’altaveu del col·lectiu i defensi les seves reivindicacions. Una organització que ha d’esdevenir l’alternativa, des de Menorca, a altres com l’Associació d’Artistes Visuals de les Illes Balears (Aavib), de la qual recentment i en bloc, s’han desvinculat una vintena de creadors menorquins.

Ja fa uns mesos que qui era el delegat de l’Aavib a Menorca va dimitir. Cristòfol Pons Bendito i altres membres de la directiva van renunciar al càrrec, al mateix temps que una vintena d’artistes de l’Illa es van donar de baixa com a socis. El motiu, la deriva centralista mallorquina que ha agafat l’entitat, amb l’actual president, Àlex Ceball, però també amb el seu predecessor. «Hem tingut problemes, perquè hem sentit que no se’ns tenia en compte, l’Aavib se centra molt en Palma, i deixa de banda les perifèries, encara més si és Menorca».

Com a delegat a l’Aavib, admet Pons Bendito que «he sentit que en aquesta junta perdia moltes energies per no res». I és que recorda, «amb n’Alícia Llabrés com a presidenta, que va ser totalment diferent, una meravella».

«Se discuteixen moltes coses de Mallorca, de concursos que es convoquen, que està bé que es discuteixin encara que no afectin a Menorca», però per altra banda, troba a faltar «més interès per temes que afecten als artistes menorquins». Una sensació que «ha tingut tothom qui ha estat en la junta», denuncia. «Així, es perden moltes energies».

Nova entitat

L’objectiu de la trobada del 28 de maig és reunir el màxim d’artistes i treballadors del sector de la cultura. «Amb la meva dimissió, sent que he deixat sense representació els artistes d’aquí», justifica el creador que firma com a Quitolomalo. «A la reunió hi anam sense res, per xerrar entre tots, marcar els objectius i les necessitats que tenim. I després ja mirarem el marc legal i com ens constituïm», exposa.

«Tenim clar que estar organitzats com a col·lectivitat té avantatges enfront l’individualitat», diu Pons Bendito. Aquesta és una de les principals necessitats del sector, des d’on reivindiquen sous dignes, exposicions ben remunerades, una llibertat d’expressió real que no sempre existeix, i educació artística per a tothom i de qualitat, entre altres.