José Manuel Pons, militar de carrera, s’endinsa per segona vegada en el món de l’escriptura amb una novel·la negra

TW
0

El cos d’una dona en un espai natural i protegit de Mallorca. Un home tancat a la presó de Palma, acusat d’homicidi. Una investigadora privada. La detenció d’un polític de l’illa. I una complexa trama de corrupció política, amb evasió fiscal, requalificacions de sòl rústic, blanqueig i fuga de capitals a paradisos fiscals. Aquests són els ingredients principals de «La hora Uccello», la segona novel·la que escriu el menorquí José Manuel Pons Peón, inspirat en la realitat balear i els nombrosos casos de corrupció.

Assegura l’autor que «qualsevol semblança amb la realitat és una anècdota». Així i tot, és inevitable que la lectura de la novel·la recordi clarament els casos que s’han destapat a l’arxipèlag, on s’ha afavorit l’especulació urbanística, tot i comptar amb entitats «com el GOB, que treballen per a la protecció del medi ambient».

«’La hora Uccello’ és una novel·la negra on la protagonista, la investigadora Rita Mendoza, agafa el cas d’un home que és a la presó, acusat d’homicidi». Ho explica Pons Peón, sobre una història que transcorre entre Cadis, Mallorca, Madrid, Mèxic i Gibraltar.

En realitat, el que fa l’autor d’«El bronce persistente», la seva primera novel·la, és «parlar de la condició humana» i de com se la pot pervertir. «Quan era jove pensava que la gent dolenta era el pitjor que li podia passar a la societat. En canvi, ara veig que l’estupidesa humana encara és molt pitjor, perquè és el que fa que la malícia tengui èxit».

És així que intenta explicar com l’avarícia de poder es tradueix en trames com les que trasllada al paper, i que és «un reflex molt clar del que hem viscut a Balears».

Per açò, i per contextualitzar la història fictícia, en la seva pàgina web, l’autor posa a l’abast dels lectors una selecció de notícies sobre casos reals succeïts. Una mostra, certament, que corrobora que la realitat, sovint supera la ficció.