Imatge de la darrera edició de la Fira del Llibre en Català, celebrada a Maó. | Gemma Andreu

TW
55

L'Ajuntament de Maó s'ha oferit a les llibreries de Menorca per ajudar-les a mantenir la Fira del Llibre en Català, en el cas que el Consell persisteixi en la seva idea de substituir-la per una Fira del Llibre de Menorca, que inclouria textos escrits tant en castellà com en català.

El batle Héctor Pons s'ha posat en contacte amb el col·lectiu de llibreries, que diumenge va fer un comunicat anunciant que no participaria en la fira que proposa el Consell si es converteix en una alternativa a l'existent fins ara com pretén el conseller Joan Pons Torres, per brindar la possibilitat d'acollir i organitzar l'esdeveniment, tot i que en qualsevol cas s'hauria de valorar la seva idoneïtat i la feina que açò suposa.

gg141022002 (18).jpg

De moment, no hi ha una resposta per part d'aquests establiments. L'Ajuntament de Maó ha acollit en dues ocasions la Fira del Llibre en Català i considera que els resultats han estat positius.

Crítiques de l'associació d'escriptors en català

L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana s’ha pronunciat aquest dilluns sobre la decisió del Consell de Menorca de obrir la fira a autors de l’Illa que escriuen també en castellà. Lamenten que es trenquin «devuit anys de tradició i de normalització lingüística amb una proposta que desvirtua per complet els seus valors fundacionals».

Així mateix, l’associació agraeix la decisió dels llibreters de no participar a la nova fira i convida el Consell a reconsiderar la seva idea, «tornar al seny i celebrar la Fira del Llibre en Català en els termes en què s'ha celebrat sempre». «La protecció, el respecte i el foment de la llengua pròpia de les Illes Balears és responsabilitat i deure de les institucions públiques del país», conclou la directiva d’aquesta entitat.