Quan passaven uns minuts de les vuit i mitja van començar a sonar les notes del jaleo i els cavalls van agafar tot el protagonisme | Javier Coll

TW
1

Les festes de Sant Gaietà són per a molts no llucmaçaners una bona ocasió per visitar Llucmaçanes, una cita anual que compleixen fidels amics de residents, familiars de veïns, amants de tota festa patronal o simplement qui s'ho vol passar bé. Ahir, però, hi havia competència en aquests darrers casos. Els amants de la festa i els qui s'ho volen passar bé podien triar també anar as Migjorn Gran i això va restar una mica d'afluència al poblet petitet que es troba a un parell llarg de quilòmetres de Maó.

El fet d'haver-hi una mica manco de gent no va restar ni un gram d'alegria a la jornada. És més. També té avantatges. És més senzill i segur seguir de prop cada un dels events festius. És més una festa per a tothom. Així va ser com els actes dels protocols van ser seguits amb gran entusiasme per petits i grans. Els primers, com és habitual, van contemplar amb atenció les evolucions dels gegants, ben acompanyats per la Banda de Música de Maó.

La qualcada anava fent la seva, i el caixer fadrí, Daniel Florit recollia la bandera de mans d'un representat de l'Associació de Veïns metre que el caixer batle, Martí Sintes, rebia el bastó que reafirma la seva autoritat a la qualcada de la batlesa del municipi, Águeda Reynés, que a Llucmaçanes va estar ahir molt ben acompanyada per bona part de l'equip de govern de l'Ajuntament de Maó.

Els caixers van passar per l'església de Sant Gaietà, on es van oficiar les completes per part de Rafel Portella i sa capellana, Joan Tutzó. Tot ja era a punt per al jaleo que va començar quan passaven uns minuts de les 20.30 hores, amb una mica de retard que ningú no va trobar malament, perquè per fer festa sempre és hora bona. Qui mira el rellotge?

Els cavalls tenien espai de sobra per botar i demostrar les seves habilitats entre notes musicals i un ambient acollidor, de germanor, que continuarà avui matí amb la segona jornada de protocols. Qui ahir va optar per anar as Migjorn Gran, avui té una nova oportunitat per comprovar com viuen la festa a Llucmaçanes.