Jaleo de dissabte de Sant Jaumea a la plaça de l’Esplanada des Castell | Javier Coll

TW
0

Berenetes, coques, primeres pomades i arena enllestida. Aquest divendres de bon matí ja s'oloraven els nirvis i les ganes de posar punt d'inici a les festes de Sant Jaume tan esperades durant tot l'any.


24 de juliol

La primera jornada de les festes des Castell es donà per començada aquest divendres a les 8 del matí amb la tradicional bereneta (organitzada pel Consistori) de tots els caixers de la qualcada davant la plaça del Mercat, exactament a la seva plaça interior.

Quan hi faltaven cinc minuts perquè el rellotge marqués les 10 hores, el caixer batle (Lluís Camps Pons) va fer entrega del penó al caixer sobreposat d'enguany, Joan E. Serra López.

Noticias relacionadas

A partir de les 10 hores el primer toc de fabiol de Vladislau Pau Febrer de 17 anys (va ser el primer cop que sortia a la qualcada essent el fabioler de Sant Jaume) posà els péls de punta a tots els presents, un acte que es repeteix any rere any i que es nota l'emoció al rostre de tots els espectadors. Foren cinc minuts a on regnava un silenci absolut. En acabar i entre aplaudiment i aplaudiment, Vladislau tocà la melodia des Castell juntament amb el fabiol i el tambor mentrestant la gent cantava al seu ritme. Paraules d'alabança cap el fabioler s'escoltaven entre les persones fidels al seguiment de la festa patronal de Sant Jaume. Seguidament, el discurs d'inici de festes que pronuncià el pregoner municipal Diego Pons Pons, sembraren un impetuós sentiment. «De cada any és un moment més multitudinari que recull a més persones», explicava Jaume Fedelich, regidor de festes des Castell. I enguany no ha estat menys.

Una vegada es va donar per finalitzat el primer toc de fabiol, la Junta de Caixers d'aquest bienni es dirigiren a realitzar una sèrie de visites a distintes associacions des Castell, com per exemple, al Club de Jubilats del poble o el Club Nàutic (cada membre va escollir un lloc a on anar a convidar i donar les bones festes a tothom).

El tradicional replec de la qualcada es va dur a terme més tard de les 15.45 hores (hora establerta), encapçalat pel fabioler, un moment en què tots els 60 caixers havien d'estar ja a dalt del seu cavall per començar tot el trajecte. L'enrenou dels picarols dels pitrals dels cavalls començaven a estar presents per tots els carrers de la població. Tot això va estar ambientat per la banda de música des Migjorn a partir de les 17 hores, que posà ritme al clàssic recorregut pel poble amb la companyia de gegants i capgrossos acompanyats de sa Colla de Geganters i Grallers des Castell. Tot estava a punt per sentir el pasdoble i el jaleo, tan característic de les festes patronals de l'Illa. Devers les 19 hores, els cavallers van baixar dels seus respectius cavalls per presenciar les completes a l'Església del Roser (presidida pel caixer capellà de la qualcada), prèvia al jaleo de les 20 hores. A més, a dins es va repartir a tots els presents el típic aigua-ros.

Arronsades i empentes, tothom esperava ansiós l'arribada dels caixers a la plaça de l'Esplanada per poder gaudir de la festa un any més. Mitja hora més tard del que estava previst, els genets van començar a entrar dins la plaça amb un caragol amb la música de la banda de música des Migjorn. Una primera volta amb la tradicional melodia del pasdoble i dues més amb el jaleo sense incidències greus donà per acabat el primer dia de les festes de Sant Jaume. Tot sortí com s'esperava. Per finalitzar de la millor manera aquest 24 de Juliol, revetlla a càrrec del grup musical Sarau i, posteriorment, Dirty and Homeless a la plaça de l'Esplanada.