Interessant. Els ponents Benjamí Carreras i Rodrigo Recio van posar els fonaments d’un debat entre els assistents molt enriquidor - AVVEC

TW
0

L'Associació de Veïns des Castell va acollir el segon dels debats que organitza aquest any, sobre senderisme i camins rurals. El saló d'actes de l'associació es va quedar petit per poder donar cabuda a la gran quantitat de gent que volia escoltar i participar de l'acte.

El debat va poder comptar amb la participació de dues figures de primer nivell: Benjamí Carreras, topògraf i Rodrigo Recio, professor d'Educació Física de l'IES Cap de Llevant.
Benjamí Carreras va iniciar l'acte amb una brillant introducció sobre l'origen dels camins i la valuosa informació que es disposa als arxius municipals que data de 1899. A més de l'inventari, l'Ajuntament des Castell disposa d'un mapa de finals del segle XIX. Tota aquesta documentació i l'objectiu de conservar aquest patrimoni rural demana iniciatives valentes com la creació d'una beca per estudiar a fons l'inventari i promoure la recuperació d'alguns camins perduts.

Rodrigo Recio, ajudat amb una extensa i detallada presentació audiovisual, va descriure amb tot detall l'estat de conservació dels diferents camins rurals del terme municipal, sempre fent referència al traçat, la senyalització, el grau de dificultat i la riquesa patrimonial que els envolta. En concret va fer un esment específic a les fites o creus de terme i a la resta de monuments etnològics que trobam a mesura que caminam i disfrutam de petites passejades o d'excursions.

Una segona part de l'exposició va aprofundir sobre la importància de la senyalització homologada a nivell europeu, com és el cas del Camí de Cavalls i de conservar la tipologia de la retolació municipal amb rajoles de ceràmica. Abans d'acabar l'exposició, Recio va voler transmetre la importància de la cultura del caminar, dels grans beneficis per a la salut del nostre cos i l'ànima. També va aprofitar per brindar algunes possibles rutes i animar les autoritats a promoure la difusió dels camins i de les rutes mitjançant l'edició d'uns tríptics a l'estil dels editats per l'Ajuntament de Maó (les rutes de Dalt Sant Joan a Alcaidús, pels camins dels Vergers de Sant Joan, els camins de Llucmaçanes).

El torn de preguntes i aportacions del públic va continuar amb la mateixa línia argumental de la conservació i la recuperació d'alguns camins públics que la iniciativa privada ha fet desaparèixer. Aquest és el cas del camí de Llucalari que enllaçava Trebalúger amb Sant Lluís. També cal fer esment d'altres camins i petits senders com el que surt del Fonduco i vorera la mar recorre bona part del terme municipal des Castell fins arribar as Pouet, a la bocana del port, a peu de l'antiga Arraval Vella i del Castell de Sant Felip.

Altres propostes concretes de diferents persones del públic també van fer referència a la necessitat de crear un òrgan mancomunat i patrocinat pel Consell que dugui la coordinació i el manteniment de la extensa xarxa de camins rurals de tota Menorca. Gonçal Seguí, president de l'associació, va tancar l'acte agraint al ponents i al públic la seva assistència i recollint ambicioses propostes dels ciutadans, com la idea d'organitzar excursions obertes al públic i entre la gent des Castell per conèixer més a fons la bellesa de la xarxa de camins rurals: patrimoni de tots els menorquins i visitants. Abans de convidar els assistents a compartir un tros de coca i un got de vi, es va anunciar que el tercer debat tindrà lloc el dissabte dia 27 a les 20 hores amb Gabriel Cardona Escanero com a ponent sobre el Patrimoni, els equipaments i les infraestructures des Castell.